Ter ontwikkeling van de cassaveindustrie heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met de Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) een workshop georganiseerd op 23 en 24 mei in het SAIS- gebouw op het terrein van LVV. De workshop gaat simultaan met de launch van 2 regionale projecten, “Sustainable Approaches to Agribusiness and Value Chain Development of Root and Tuber Crops in the Caribbean” en “Cassava Industry Development Market Assessment and Technology Validation and Dissemination”. Het doel van deze projecten is het stimuleren van de sector wortel- en knolgewassen. In Suriname zal de nadruk worden gelegd op de ontwikkeling van de cassaveindustrie.

18620142_1822866384708664_6290374422737316387_nVoor het drie jaar tellend project “Cassava Industry Development Market Assessment and Technology Validation and Dissemination”, heeft de FAO een schenking ontvangen van de Caribbean Development Bank (CDB) van ruim USD 1.2 miljoen voor de 3 participerende landen, Suriname, Dominica en Trinidad and Tobago. De FAO heeft een eigen inbreng d.m.v. van haar expertise via het regionaal kantoor. Het project beoogt verbetering van de bestaande produktiemethoden middels farmer-field schooltrainingen en demonstraties, onderzoek gericht op nieuwe variëteiten van cassave met een hogere opbrengst en marktonderzoek t.b.v. afzetmogelijkheden.

Het project “Sustainable Approaches to Agribusiness and Value Chain Development of Root and Tuber Crops in the Caribbean” heeft een looptijd van twee jaren en wordt uitgevoerd in zeven landen, Suriname, Antigua and Barbuda, Barbados, Dominica, St. Kits and Nevis, St Lucia en Trinidad and Tobago. Voor dit project is er een totaal budget van USD 491.000 ter beschikking door de FAO. Voor Suriname zal de focus liggen op het analyseren van de waardeketen voor het gewas cassave, het versterken van de samenwerkingsverbanden tussen de verschillende schakels en actoren en de selectie en ontwikkeling van een eindprodukt voor de lokale markt op basis van diverse factoren als prijs/kwaliteit verhouding en de balans tussen vraag en aanbod. Er zullen ook marktanalyses worden gemaakt voor de export van potentiële eindprodukten van cassave.

Bij de opening heeft minister Soeresh Algoe van LVV ook de nadruk gelegd op het aspect van standaarden vooral bij de export. De LVV-bewindsman wenste de participanten succes bij het opstellen van de werkplannen voor beide projecten.

De projecten worden onder leiding van een nationale projectcoördinator uitgevoerd in nauwe samenwerking met de nationale cassave promotorsgroep en nationale partners. Bij beide projecten zal de nadruk worden gelegd op continu dialoog en participatie van zowel de publieke en de private sector alsook Niet-Gouvermentele Organisaties voor de duurzame ontwikkeling van de cassave-industrie.