Politie- onderzoeken toonden aan dat van enminste drie recenteberovingen verdachten die achter slot en grendel zijn geplaatst in Paramaribo, betrokken waren. Drie van hen wisten tijdens de dienstovername te ontsnappen en na enkele uren betraden zij onopgemerkt wederom het cellenhuis. Dit was voor de wetsdienaren aanleiding om in het betrokken cellenhuis een onderzoek in te stellen.

De afdeling die belast was met het onderzoek pleegde samen met de Forensische Opsporing een reconstructie, waaruit de mogelijke vluchtweg van de arrestanten duidelijk werd.

Bij elke dienstwisseling worden de ingeslotenen geteld, krijgen de mogelijkheid om te baden en mogen ook voor een kort moment vrij bewegen in de gang van het cellenhuis. En deze mogelijkheid hadden ze misbruikt om het cellenhuis te verlaten, pleegden een beroving en keerden daarna zonder opgemerkt te worden terug. De wetsdienaren vermoeden dat deze arrestanten contact hebben met nog niet aangehouden companen.

Het onderzoek heeft niet aangetoond dat wetsdienaren die dienst hadden hand- en spandiensten hadden verleend. Deze zaak wordt nog verder onderzocht.