SML start met opkoop van padie

1038
Minister Soeresh Algoe stelt droger pellerij SML Nickerie in werking

De Stichting Machinale Landbouw (SML) is per donderdag 18 september gestart met het opkopen van padie in Nickerie. Padieboeren kunnen nu hun padie voor SRD 50 per baal van 79 kg verkopen. Zij kunnen dan binnen een week hun gelden ontvangen. SML koopt de padie op via de pellerij die zij in mei dit jaar aan de Biswamitreweg heeft aangeschaft. Deze aangelegenheid van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is een beginfase en is bedoeld voor de bevordering van betere padieprijzen. Volgens minister Soeresh Algoe van LVV lag het in feite in de bedoeling om in maart dit jaar te starten met de opkoop van padie door SML. Echter kon dit vanwege omstandigheden niet eerder geschieden. Met deze aangelegenheid heeft het ministerie één van haar beloften ingelost.

De pellerij heeft een droogcapaciteit van 900 balen padie per dag. Voorts heeft het een opslagcapaciteit van 20.000 balen padie. SML zal de padie verwerken tot witte rijst en kan per seizoen 60.000 balen padie verwerken. De voorzitter van de raad van het bestuur van SML, Jurman Van Ommeren, deelt mee dat deze tenslotte geëxporteerd zal worden. Het gaat om uitsluitend padie van Adronlijnen die de pellerij van SML zal opkopen.

Minister Algoe benadrukt dat in deze beginfase slechts een deel van de totale oogst opgekocht kan worden door de pellerij. Hij zegt dat in een later stadium de faciliteiten bij SML in Wageningen in orde gemaakt zullen worden, zodat er ook vanuit daar padie opgekocht kan worden. Hij hoopt hiermee dat andere opkopers aangemoedigd worden om een betere opkoopprijs te hanteren.

Pelmolen SML Biswamitreweg Nickerie
Pelmolen SML Biswamitreweg Nickerie