Op zaterdag 19 september had de politie van Moengo vier verdachten aangehouden. Het viertal reed in een autobus over de Oost-Westverbinding richting Albina. Bij de controlepost te Stolkertsijver reed de chauffeur met hoge snelheid voorbij, waardoor deze handeling verdacht overkwam bij de politie en werd het geval gelijk doorgespeeld aan Moengo. Politie Moengo kwam in actie en stopte de bus ter hoogte van Moengo. In het voertuig zaten drie brazilianen, de 17- jarige Mailson, D., Railson, D. (27), Leonardo, B. (38) en de 29-jarige chauffeur Andy, P. Tijdens controle bleken de drie passagiers, illegaal in het land te zijn. De chauffeur Andy P. is Surinamer.

De afdeling Kapitale Delicten werd ingeschakeld om na te gaan als deze mannen gezocht werden door de politie. Tijdens onderzoek bleek dat de Brazilianen werden gezocht voor diefstal met geweldpleging. De verdachten werden ter stond aangehouden en overgebracht naar de afdeling Kapitale Delicten. De bestuurder werd na te zijn gehoord, heengezonden.

De drie Illegalen zijn vanwege overtreding van de vreemdelingenwet en diefstal met geweldpleging in verzekering gesteld.