Maandag lancering bewustwordingscampagne voor aangepaste tarieven van nutsvoorzieningen

684

De bewustwordingscampagne voor de aangepaste tarieven van nutsvoorzieningen zal maandag gelanceerd worden. Hiermee zullen gebruikers bewust gemaakt worden dat zij het verbruik van nutsvoorzieningen in eigen handen hebben. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen moeten zij ervoor zorgen dat zij binnen hun budget blijven. Hij zegt dat de burgers zich niet druk hoeven te maken over de prijzen in de winkels. “Als de stroomtarieven met honderd procent zijn gestegen, wil niet zeggen dat ook de prijzen in de winkels met honderd procent omhoog gaan. Hiervoor zal er een doorberekeningsfactor gehanteerd worden.”

De eerste campagne zal via de media bekend gemaakt worden door de gezamenlijke bedrijven en het NH-ministerie. Dit zal een budget opleveren van SRD 600.000 voor de opmaakkosten van het aantal televisie-en radiospotjes en de krant. Daarna zullen de nutsvoorzieningsbedrijven ook zelf een voorlichtingscampagne uitvoeren. Begin november wordt er ook een commissie samengesteld, die de basistarieven van zowel stroom als water zullen doorlichten. Het basistarief voor elektriciteit wordt SRD 0.58 per kilowattuur (kWh) en voor water SRD 5.24/m3.

Minister Dodson van zegt dat hij geen afspraken gemaakt heeft met delen van het bedrijfsleven over een basistarief van SRD 0.43 per kWh voor elektriciteit. Desondanks geven de voorzitter van Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), Reymond Hasnoe en ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), Anil Padarath, aan dat de bewindsman het tarief van 43 cent in een telefoongesprek heeft geaccepteerd. Dodson zegt de VSW aangegeven te hebben dat 35 cent voor een kWh gehanteerd zal worden in de eerste periode van zes maanden. Dit is 60% van het basistarief van 58 cent. De minister merkt op dat het bedrijfsleven aanvankelijk op 43 cent zat, net als de vakbeweging. Maar er was geen rekening gehouden met de extra kosten. Uiteindelijk is het bedrijfsleven gekomen op 51 cent. Over het verschil zal nog verder gesproken worden, zegt Dodson. Hij bevestigt met Hasnoe gisteren telefonisch contact te hebben gehad, maar niet over een basistarief van 43 cent.

Uit de nieuwe tarieven blijkt dat verbruikers in deze categorie tot 570 kWh zelfs 10 SRD minder zullen betalen. Ondernemers die SRD 236 per maand betaalden, zullen SRD 282,94 betalen. Dit is een verhoging van 20%. Ondernemers met een maandelijkse rekening van SRD 356, zullen SRD 517 betalen. Dit is 45% meer. Wie SRD 821 neertelde, zal nu SRD 1.585 betalen. Dit is een verhoging van SRD 764 oftewel 93%.