Vandaag brengt een parlementaire delegatie van de Coöperatieve Republiek van Guyana, onder leiding van de voorzitter, Barton Scotland, een tegenbezoek aan Suriname. De delegatie zal tot zondag 18 oktober in Suriname vertoeven.

De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de regeringspartij en assembleeleden van de oppositie. Het bezoek is een navolging van gemaakte afspraken tussen de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Jennifer Geerlings-Simons en de toenmalige voorzitter van het Guyanese parlement, Raphael Trotman. De Surinaamse delegatie vertoefde in de periode van 24 tot en met 26 oktober 2013 in het westenbuurland. De delegatie zal tenslotte ook een bezoek brengen aan de president van de Republiek Suriname, Desire Bouterse, de minister van Buitenlandse Zaken en het bedrijfsleven.

Vanwege het feit dat beide landen een gemeenschappelijke historie hebben en er intensief contact bestaat tussen de burgers van beide landen hebben de landen gemeend zich maximaal moeten inzetten voor vriendschappelijke verhoudingen en een productieve samenwerking. Beide partners hebben gesproken over het verstevigen van de onderlinge relaties. Verder is er gesproken over hoe er structureel overleg gecreëerd kan worden tussen beide parlementen.

Beide parlementen willen een technisch team vormen, dat vraagstukken die in beide landen afspelen, zal voorbereiden. Zij willen ook goed nabuurschap bevorderen. Zij zijn ook nagegaan hoe beide parlementen van elkaar kunnen leren over het vergelijken van de parlementaire stelsels van beide landen. Er zijn ook gesproken over onderwerpen waaronder ondernemerschap, landbouw, jeugdontwikkeling en toerisme.