Suriname en Venezuela maken afspraken over rijst-voor-olie-deal

1432

President Desiré Bouterse heeft zondag tijdens het bezoek van zijn Venezolaanse ambtgenoot, Nicolas Maduro, diepgaande gesprekken gevoerd over broederschap en bilaterale samenwerking tussen Suriname en Venezuela. Bouterse en Maduro hebben met elkaar afgestemd over de verdere ontwikkeling van de bilaterale relatie tussen de twee landen en hoe samen een bijdrage te leveren om te komen tot meer solidariteit in de regio. Maduro is voor het eerst op bezoek in Suriname, sinds hij president is geworden van Venezuela.

Vijf ministers, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, die deel uitmaakten van de delegatie van Maduro, voerden simultaan bilaterale gesprekken met hun Surinaamse collega’s. De twee staatshoofden hebben ook afspraken gemaakt over de export van rijst vanuit Suriname naar Venezuela. Venezuela heeft jarenlang rijst afgenomen van Guyana. Dit wordt echter stopgezet en er zal dus rijst worden afgenomen uit Suriname. Minister Rodriguez zal samen met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Nirmala Badrisingh, de handelsrelaties tussen beide landen verdiepen en ervoor zorgen dat de grote vraag naar rijst in Venezuela kan worden beantwoord met de Surinaamse rijst. Volgens Maduro beschikt zijn land over een grote markt voor ‘onze’ rijst.

Binnenkort zal er een Surinaamse commissie naar Venezuela vertrekken om de rijst-voor-olie-deal compleet te maken. Ondertussen blijft Suriname in aanmerking komen voor Venezolaanse olie tegen redelijke voorwaarden.

Anderzijds is het wegvallen van Venezuela als grote afnemer van rijst, hard aangekomen in Guyana, maar onverwachts was die stap niet. Guyana zelf liet de Venezolaanse olie al enige tijd geleden liggen en kocht het voor 50% uit Trinidad & Tobago. Nu zal Guyana naar alle waarschijnlijkheid voor hun totale oliebehoefte uitwijken naar hun nieuwe partner. Guyana leeft op gespannen voet met haar westerbuurland Venezuela, vanwege Maduro’s expansiepolitiek die een deel van het Guyanees territoir opslokt. Aan de andere kant botert het ook niet tussen Guyana en Suriname. De Guyanezen bezetten namelijk sinds 1969 een deel van Surinaams grondgebied in het zuidwesten.

De samenwerking tussen Suriname en Guyana vindt plaats in het kader van de Petro Caribe-overeenkomst. Onder diezelfde paraplu en tegen de achtergrond van energiebezuiniging heeft Venezuela 130.000 spaarlampen aan Suriname geschonken. Suriname overweegt tenslotte ook te experimenteren met de veel goedkopere Venezolaanse huizenbouw.