Open Access Week in Universiteitsbibliotheek

715
????????????????????????????????????

Op maandag jongstleden heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux het startsein gegeven van de Open Access Week in de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit (Adek). Deze zal tot en met 24 oktober duren. Het wordt georganiseerd door de Universiteitsbibliotheek en heeft als thema: ‘Open for Collaboration’. Tijdens deze expositie wordt er benadrukt wat de mogelijkheden zijn die Open Access biedt. Voorts is het georganiseerd in het kader van het 70- jarig bestaan van de United Nations.

Minister Peneux geeft in zijn openingsspeech aan dat er behalve uitbreiding van de Universiteitsbibliotheek ook professionalisering van het personeel moet plaatsvinden. De bibliotheek zorgt volgens de bewindsman ervoor dat studeren wordt vergemakkelijkt, omdat studenten daar terecht kunnen voor literartuur om hun wetenschappelijk onderzoek te onderbouwen. Hij zal daarom pleiten dat de bibliotheek in het begroting van het ministerie wordt opgenomen om de door hem aangegeven zaken te realiseren.

De directeur van de Universiteitsbibliotheek, Jane Smith, zegt heel erg ingenomen te zijn hiermee. Smith zegt dat de expositie ervoor zal moeten zorgen dat de Surinaamse gemeenschap bewust gemaakt wordt van wat er op het gebied van Open Access en United Nations is. De Universiteitsbibliotheek heeft sinds 1976 de offiële status van United Nations Depository Library voor Suriname. Vandaag is het precies 32 jaar geleden dat de Centrale Bibliotheek aan de Leysweg werd opgeleverd.