De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, deelt op 29 oktober tijdens de opening van de 50ste editie van de Nationale Kunstbeurs (NK) in de tuin van de Surinaamsche Bank(DSB) de mening dat kunst en cultuur geïntegreerd dient te zijn in het curriculum van het onderwijs in Suriname. Om dit na te gaan, zal er binnenkort een werkgroep worden geïnstalleerd.

Verder is hij de mening toegedaan dat er een kunstmuseum opgezet moet worden om financieel voordeel te halen uit kunst. De overheid, DSB en donoren uit het bedrijfsleven zullen moeten zorg dragen voor de totstandkoming daarvan. Kunst werkt voor de bevordering van creativiteit, analytisch en kritisch denkvermogen en versterkt durf en geloof in eigen kunnen. Peneux heeft ook al gesprekken gevoerd met Buza- minister, Niermala Badrisingh, om in het kader van 40 jaar staatkundige onafhankelijjheid van ons land om het ministerie van Buza met diverse kunstwerken te versieren. Op die worden de buitenlandse gasten verwelkomd.

DSB-directeur, Siegmund Proeve gaf in zijn toespraak aan dat kunst een hulpbron is opdat jij jouw land daarmee kan verkopen. Het ondersteunt ook de gedachte om kunst, welke een uitingsvorm is, in het Surinaams onderwijs te integreren.

Juan Pawiroredjo, vertegenwoordiger van de Surinaamse Kunstbeurs, heeft de stichting een zeer grote mijlpaal bereikt met haar 50-jarig bestaan. Kunst is de identiteit van een land en moeten creaties komen van nieuwe kunstvormen. De jeugd moet inspiraties krijgen opdat ze betrokken raakt met kunst. Kunst moet een samensmelting zijn van het ambachtelijke en technologie. Er is geen ontkomen aan, om technologie te incorporeren in alles wat de mens onderneemt, aldus Juan Pawiroredjo.

De Nationale Kunstbeurs is te bezichtigen vanaf 30 oktober tot en met 7 november. De openingstijden zijn van 18.00u tot en met 21.00u. In 1965 vond de eerste NK plaats.

DSC_7533
DSC_7546