‘Instroomvereisten ADEK moeten geëvalueerd worden’

785

Volgens minister, Robert Peneux, van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) moeten de instroomvereisten voor toelating tot bepaalde opleidingen aan de Anton de Kom Universiteit (ADEK) geëvalueerd worden. Zij-instromen moeten volgens de bewindsman ook mogelijk zijn, waarbij studenten die een diploma hebben die gelijk gesteld is aan een Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (VWO) diploma zonder problemen toegelaten moeten kunnen worden.

Peneux is ook van mening dat de bestaande opleidingen geëvalueerd worden. “Het heeft geen zin studenten op te leiden die geen baan kunnen vinden. De opleidingen afstemmen op de maatschappelijke behoeften is meer dan noodzakelijk”, zei de bewindsman tijdens de 47ste Dies Natalis van het Wetenschappelijk Instituut in de Congreshal.

Volgens Peneux zal er binnenkort een nieuw universiteitsbestuur haar intrede doen met een duidelijke taakstelling. Dit bestuur zal volgens de bewindsman regelmatig verantwoording aan hem moeten afleggen. Peneux zegt dat hij dan op zijn beurt verantwoording zal afleggen aan de Surinaamse bevolking in De Nationale Assemblee, omdat het geld van het volk wordt gebruikt om de universiteit in stand te houden.

Ryan Sidin, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat 70% van de subsidie die zij van de staat krijgen, besteed wordt aan het uitbetalen van lonen. Hij heeft middels een powerpoint presentatie de plannen voor het nieuw collegejaar kenbaar gemaakt.

DSC_8055
DSC_8029