Javaanse nieuwjaar geen nationale vrije dag

1731

Het verzoek om Sasi Sura, het Javaanse Nieuwjaar, te verheffen tot een nationale vrije dag is afgewezen. Dit verzoek heeft minister Noersalim aan de regering voorgelegd tijdens de Raad van Ministers, maar de aanvraag is afgewezen. Dat meldt het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA).

Vrijdag 13 november is geen nationale vrije dag maar een normale werkdag. Vorig jaar was in verband met Javaans nieuwjaar (Sasi Sura) 24 november een eenmalige vrije dag.

Al geruime tijd willen de Javanen dat er een nationale vrije dag komt voor het Javaanse Nieuwjaar, aangezien alle bevolkingsgroepen van Suriname een vrije dag hebben. De voorzitter Federatie Javanisme Suriname had de wens geuit om Sasi Sura, het Javaanse Nieuwjaar, tot een vrije dag uit te roepen.

Sasi staat voor maand en Sura betekent: ‘Suci’ (heilig) en ‘Ra’ betekent: ‘Roggo’ het lichaam.
In deze maand wordt zowel het lichaam als de geest gereinigd door het vasten. Ook het negatieve, waaronder emotie, depressie, haat, verdriet, irritatie, pijn, arrogantie, eigenwijsheid en egoïsme, moet verbannen worden door innerlijke geestelijke voeding.