Op zaterdag 7 november hebben de Vaste Commissie Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de commissie ‘Suralco kwestie’ van De Nationale Assemblée onder leiding van de commissievoorzitter Rabindre Parmessar een bezoek gebracht aan Rosebel Goldmines. Dit bezoek had als doel om gesprekken te voeren met de leiding van het bedrijf over de stand van zaken in de goudsector. Zij hebben ook een gesprek gevoerd met de kleinschalige mijnwerkers (porknokkers), de vakbond en het traditioneel gezag en hun gemeenschap.

De leiding van het bedrijf heeft de delegatie gesproken over het aantal incidenten in de periode 2012-2014 en de veiligheidsmaatregelen die getroffen zijn. Ook de goudproductiecijfers en het totaal overzicht van de contributie zijn ter sprake gekomen. Voorts is er gesproken over partnerschappen, overeenkomsten die in de afgelopen periode gesloten zijn, bezuinigingen en lokale investeringen.

De leiding van de maatschappij heeft onder meer aangegeven, dat vanwege de dalende prijs van goud op de wereldmarkt en drastische toename van productiekosten genoodzaakt er bezuinigingsmaatregelen zijn getroffen. Eén daarvan is getroffen op het gebied van personele lasten.

De districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, heeft net als de kleinschalige mijnwerkers van Macamboa tijdens het gesprek met de parlementaire commissies aangegeven, dat het gebied met ernstige problemen kampt. De groep van Macamboa vreest dat zij uit het gebied zullen worden gezet, omdat IAMGOLD intussen vijf kleinschalige mijnwerkers heeft gedagvaard om het gebied te verlaten.

De lokale gemeenschap heeft aangegeven, dat zij zich niet meer veilig voelt in hun eigen woongebied. Zo zijn de trillingen voelbaar. De mensen hebben aangegeven, dat de stoffen die vrijkomen tijdens het proces van het bedrijf schadelijk zijn voor hun gezondheid. De dorpelingen hebben aangegeven last te hebben van vele illegale goudzoekers. Vandaag worden de problemen in dit gebied in een vervolggesprek van de DNA besproken.