NH-minister zet eerste aanzet tot bescherming van Surinaams kustgebied

842

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft op donderdag gesprekken gevoerd met concessiehouders van schelpen en schelpzand. Dit omdat het ministerie een aanzet heeft gedaan voor de structurele bescherming van de Surinaamse kust.

Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is verantwoordelijk voor de uitgifte van schelpzand en schelp concessies en heeft daarom met de concessiehouders enkele voorhanden zijnde maatregelen besproken. De Surinaamse kust wordt voornamelijk op natuurlijke wijze beschermd door de schelpritsen die zich daar bevinden en door het weghalen van deze barriere wordt de samenstelling van de kust en riviergebied verzwakt. Hierdoor wordt de natuurlijke zeewering tegen de stijgende zeespiegel onderbroken wat nu al het geval is in enkele districten zoals Coronie, Commewijne en Saramacca.

Minister Regilio Dodson van NH heeft aangekondigd dat op zeer kort termijn in samenwerking met het WWF een uitgebreid onderzoek gestart zal worden naar het effect van de guyanastroom op onze kust en de mogelijke effecten van menselijk handelen hierop. Dit 6 maanden durend onderzoek zal ook de rehabilitatie van de aangetaste gebieden bekeken worden. Tijdens het uitvoeren van deze studie zal het afgraven van schelpen en schelpzand langs de gehele kust, bij Braamspunt en in de totale kustvlakte verboden zijn. Daarnaast is de kans zeer groot dat het afgraven van schelpen en schelpzand voorgoed verbannen zal worden.

Na een zeer vruchtbare discussie te hebben gehad met de concessiehouders, hebben zij de noodzaak van de studie ingezien en ze zullen meewerken aan het onderzoek. Echter maakten zij zich zorgen om de impact op hun ondernemingen. Voorts vroegen zij om een uitstel van de streefdatum voor stopzetting naar 1 januari 2016. Dit is volgens de minister geen optie meer. Hij zal samen met zijn werkgroepen nagaan welke alternatieven gevonden kunnen worden om de bedrijven en banen binnen de mijn/bouwmaterialen winningssector te behouden.

Op 27 november zal de minister weer bijeenkomen met de concessionarisen om zaken verder uit te werken.
12246764_751543671614022_184890899888871777_n