President Bouterse tevreden met Srefidensi-viering

1095

Bij de viering van 40 jaar Srefidensi zijn er 89 voormalige militairen gedecoreerd. Het betreft in deze voornamelijk de mannen die het leger hebben gediend vanaf de oprichting op 25 november 1975. De mannen hebben aanvankelijk deelgenomen in de Surinaamse Krijgmacht. Die werd in 1975 opgericht ter onderscheiding van het tot dan geldende koloniale leger, de Troepenmacht in Suriname. De Surinaamse Krijgsmacht werd na 1980 omgedoopt tot Nationaal Leger.

Eén van de zeven parachutisten was verkeerd geland op het Onafhankelijkheidsplein. Hij bleef een tijdje liggen op de plek waar hij was terechtgekomen. Bouterse heeft zijn plaats op de eretribune verlaten om de parachutist toe te spreken die ondertussen op een brancard gelegd was. Volgens de eerste bevindingen had hij geen kneuzingen opgelopen. Hij is vervoerd naar het ziekenhuis.

Een dag eerder is de groep parachutisten, die al enkele jaren de luchtshow op Srefidensi verzorgt, door de president gedecoreerd. Ze zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm. De paraderende mannen en vrouwen in uniformen hebben zoals flink wat lof en applaus ontvangen. De Surinaamse eenheden hebben net zoveel indruk gemaakt als de opvallende buitenlandse troepen uit Venezuela en Frans-Guyana.

Bijzonder was de aanwezigheid van oud-TRIS-soldaten die in een drietonner aan het defilé hebben meegedaan. President Desiré Bouterse vindt dat de viering van de Srefidensi perfect is geweest, want er is heel wat mooie dingen gedaan met weinig geld. Hij benadrukt dat het momenteel niet alleen moeilijk gaat in het land, maar ook in andere landen op de wereld.