Suriname haalt zilver en brons op vierde dag Consude Games

833

De Atletiek selectie van Suriname heeft vandaag op het onderdeel Estafette mix op de 80 m de zilveren medaille behaald. In het mix estafette team waren er 3 specials ( kinderen met een verstandelijke beperking) opgenomen.

Op het onderdeel zwemmen heeft Kenzo Simons op de 50 m rugslag een bronzen medaille behaald met een tijd van 1.02.30. Yael Touw Ngie Tjouw tikte na hem aan en werd vierde in een tijd van 1.02.50. Op het onderdeel Estafette werd het team van Suriname vierde. Bij de jongens is Suriname op het onderdeel zwemmen op de vierde plek komen te staan.

De uitgestelde basketbalwedstrijd van gister werd vandaag gespeeld en Suriname verloor met 72-50 van Peru.

Op de tweede speeldag voor het onderdeel schaken is het onze bord 2 speelster Kaithlyn Tjong Tjin Joe die de grote eer krijgt. In ronde 4 tegen Brazilie die een gemiddelde rating heeft van 1629 was er een minimale winst van 3-1 tegen Suriname verwacht . Onze jongens Nehemia Wee Wee en O’Neal Kaise op respectievelijk bord 1 en 3 kwamen uit tegen de veel sterkere Braziliaanse jongens Jacobsen Abias (1863) en Frois Vitor Amorim (1949). Onze jongens verloren hun partij. Kaithlyn wist echter haar partij tegen Santana Amanda (1701) snel in winst om te zetten door een stuk van haar te winnen en Amanda liet toen gelijk haar koning vallen. Onze jongste schaker van de groep Catherine Kaslan maakte tegen de non-rated player Lucia Silva geen fout en won geduldig haar wedstrijd. Eindstand 2-2 tegen het sterkere Brazilie.

Om 6 uur in de middag was het de beurt aan Uruguay om kennis te maken met Suriname. Uruguay is op papier het zwakste land. Op bord 3 maakte O’Neal als eerste winst tegen de non-rated Valentin Aguerre hierna deed Nehemia hetzelfde met Vicenzo Anza (1483). Catherine stond een stuk voor tegen Lucia Malan (1303) toen op bord 2 door de Uruguayaanse Camila Cardozo remise aan Kaithlyn aanbood welke ze na overleg met onze coach Humberto Pecorelli afwees. Kaithlyn was een pion voor. Na enkele zetten verder bood ze wederom remise aan en nu adviseerde de coach haar om het wel te accepteren. Achteraf was Kaithlyn niet helemaal eens met dit besluit omdat ze nog een pion zou winnen maar de coach was van mening dat vanwege lopers van ongelijke kleur het toch een remise zou worden. Catherine won haar partij ook.

De eindstand tegen Uruguay is dus 3 1/2 vs 1/2 gewonnen.
Suriname heeft na 5 ronde gespeeld door winst op Paraguay en Uruguay en remise tegen Brazilie nu 5 matchpoints en 9 bordpunten. Peru gaat ongeslagen aan kop met 12 matchpoints na 6 ronden gespeeld te hebben. Bolivia volgt met 8 matchpoints na 6 ronden, Venezuela met 6 matchpoints na 5 ronden en Chile met 5 matchpoints ook na 5 ronden.

Voor de boeg heeft Suriname nog de zware landen Bolivia, Venezuela en Chili(1788).
De zwakste spelers van deze 3 landen hebben allen een hogere rating dan elk van onze individuele spelers.

Op vrijdag om 14:00 uur zal Suriname de sterke Bolivia (1839) tegenover zich krijgen.
Suriname zal het onderste uit de kan moeten halen om niet met een maximale score van 0-4 te verliezen.
Maar onze jongens en meisjes hebben bewezen dat ze kunnen verrassen.