Interdepartementale commissie geïnstalleerd voor bewegingsagogiek in onderwijs

1045
Van links naar rechts (Luciano Mentodikromo, Randy van Zichem, Lisette Slengard (voor), Minister Pengel, Minister Abdoelgafoer, Minister Peneux, Meryl Maes, John Koorndijk, Wendy Emanuelson en Kenneth Macdonald) interdepartementale commissie geïnstalleerd

Op dinsdag 15 december vond de installatie van een interdepartementale commissie plaats die onderzoek moet verrichten, advies moet uitbrengen en een conceptplan moet produceren ten aanzien van de introductie van Bewegingsagogiek in het onderwijs. De commissie bestaat uit afgevaardigden van het ministerie van Sport en Jeugdzaken, Onderwijs Wetenschap en Cultuur en Volksgezondheid.

De coördinatie ligt in handen van het ministerie van Sport en Jeugdzaken en wordt voorgezeten door Meryl Maes. Volgens de minister van Sport en Jeugdzaken, Faizel Abdoelgafoer, kampen opvallend veel jongeren met maatschappelijke problemen. ” Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan jongeren in de leeftijdsklasse tussen 0- en 14 jaar, omdat de belangrijkste vorming in deze fase geschied. Als wij dit nalaten zullen de problemen toenemen”, aldus Abdoelgafoer. Het conceptplan moet medio maart 2016 af zijn en de bewindsman hoopt deze als leiddraad te gebruiken bij het ontwikkelen van duurzaam beleid waarbij alle actoren betrokken zijn.

Minister Pengel van Volksgezondheid is van mening dat de combinatie van studie en sport kan voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. Daarnaast kan de introductie van Bewegingsagogiek de toename van overgewicht en chronische ziektes terug dringen. Als de bewustwording nu goed opgang wordt gebracht kan de samenleving binnen een paar jaar profijt aan hebben, zegt Pengel.

Volgens de minister van Onderwijs, Robert Peneux, is het van belang dat er een gedegen curriculum wordt ontwikkeld als er gestreefd wordt naar excellence performance op dit gebied. Dit alles zou tot stand moeten komen in een lange termijn planning met als voorloper bijvoorbeeld een sportcongres stelde de onderwijsminister.

De commissie bestaat uit Meryl Maes (Voorzitter Commissie – Ministerie van Sport en Jeugdzaken), Randy van Zichem (Ondervoorzitter Commissie – Regional Sport Academy, John Koorndijk (Beleidsadviseur Onderwijs), Lisette Slengard (Hoofd Inspecteur Onderwijs), Wendy Emanuelson (Volksgezondheid), Kenneth Macdonald (Suriname Olympic Committee), Lionel Blokland (Sport en Jeugdzaken)