Suriname Candied Fruits NV krijgt 5000 podosiriplantjes van LVV

1209

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft vandaag, vrijdag 8 januari 2016, 5.000 podosiriplantjes geschonken aan Suriname Candied Fruits NV (SCF). Deze partij plantjes dient voor het vermeerderen van plantmateriaal. Minister Soeresh Algoe raadt aan 3 uitlopers uit een outgrower te halen voor goed plantmaterialen, welke dus 15.000 podosiriplantjes zullen opleveren.

Het voorzien van plantmateriaal aan de particuliere sector door het ministerie, is de basis in de ketenontwikkeling van productie. SCF heeft contracten gesloten met landbouwers in de districten Marowijne en Saramacca. De landbouwers zijn dus gegarandeerd van afzet van hun vruchten bij SCF. Tegelijkertijd is SCF verzekerd van vruchten voor de productie zodat invulling kan worden gegeven op de vraag op de internationale markten. Deze ketenontwikkeling creëert werkgelegenheid, inkomsten voor de landbouwers en ook voor Suriname, aldus minister Algoe.

SCF is een van de weinige (3) global gecertificeerd vruchtverwerkingsbedrijven die biologische gewassen teelt, verwerkt en exporteert. In 2011 is SCF begonnen met het verwerken van vruchten tot confijt. Het bedrijf heeft zich uitgebreid met de productie van sap, siroop, chutney en hot sauce. SCF heeft plannen een 2e fabriek op te zetten om gedroogde en ingeblikte vruchten te produceren. Ook zijn er plannen invulling te geven aan de vraag naar diverse oliesoorten waaronder kokos- en podosiri-olie. Ruud Souverein, Chief Executive Officer van SCF, geeft aan dat het heel belangrijk is te voldoen aan de internationale kwaliteitseisen, gevraagde productvolumes en de voedselveiligheid. Daarom zal SCF ook werken aan de certificering van de landbouwers met wie zij samenwerkt.

Vanwege de grote belangstelling naar podosiri producten in de Europese Unie en de Verenigde Staten van America, wilt het ministerie van LVV de productie daarvan in Suriname stimuleren. Aan het oostelijk district zullen er 3.900 plantjes worden geleverd en de rest van de plantjes aan het district Saramacca, zegt Souverein. Eerder heeft het ministerie podosiriplantjes geschonken aan diverse coöperaties waaronder Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan’ en aan Alliance, welke ook als doel heeft plantvermeerdering.

Minister Algoe heeft aan SCF aangegeven hun binnenkort te voorzien van ananas- en gember plantmateriaal. Ook heeft het ministerie toekomstplannen met betrekking tot de productie van cacao. De bewindsman heeft er groot geloof in dat de bijdrage van het ministerie aan kernbedrijven vruchten zal afwerpen wat betekent een grote ontwikkeling in de agrarische sector.

12523893_1533889400273032_8943324287535679838_n
12507157_1533889403606365_3803155527800162789_n