Gisteren werd door de voorzitter van de raad, de districtscommissaris, mevr. R.Samsoedien, enkele belangrijke commissies samengesteld, voor een gerichte en gestructureerde aanpak van het werk van de districtsraad van Wanica. Dit gebeurde tijdens een reguliere vergadering van de districtsraad.

De commissies zijn: financiële zaken, infrasstructuur en milieu, volksgezondheid, sociale zaken en onderwijs, juridische zaken, jeugdzaken, media en grondzaken. De invulling van de commissies bestaat hoofdzakelijk uit raadsleden die al in de die richting ervaring hebben opgedaan, maar andere leden worden niet uitgesloten.

Voorafgaand aan de vergadering vond de officiële kennismaking plaats met de ressortleiders van de 7 bestuursressorten. Een goede samenwerking met de bestuursdienst is namelijk van groot belang voor het boeken van goede resultaten. De raadsleden zijn namelijk ook geclusterd naar het bestuursressort waar zij woonachtig zijn, maar in principe zijn alle leden beschikbaar voor het gehele district.

De districtscommissaris gaf verder aan dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling bezig is met presentatie rondes van organisaties die projecten uitvoeren of wensen uit te voeren voor gemeenschappen/samenlevingen of specifieke doelgroepen.

De bedoeling van deze presentaties is om alle districten te informeren welke projecten de organisaties op hun lijst hebben en hoe die uitgevoerd zullen worden. Een voorbeeld van zo’n presentatie is bijvoorbeeld het “Kari Yu” programma dat wordt uitgevoerd door de Pan American Development Foundation (PADF). Het doel hiervan is om de toegang tot werkgelegenheid en beroepsonderwijs te verbeteren voor risicojongeren, vroegtijdige schoolverlaters enn jongeren die met de justitie in aanraking zijn gekomen ,in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar. Dit project is recent uitgevoerd in Wanica en uit de getrainde groep zijn 2 jongeren aan een baan geholpen, maar het kan meer. De voorzitter gaf aan dat als de districtsraad, de ressortraden en het bestuur samen bundelen met deze organisatie er meer jongeren aan een baan geholpen kunnen worden. Sommige van deze jongeren hebben ook gezinnen.

Een ander voorbeeld van een presentatie is van de United Nations Development Programs (UNDP), waarbij ook huisvlijt werd belicht. Het district kan hier ook op inspelen. In Wanica zijn er namelijk veel vrouwen die aan huisvlijt doen zoals het maken van jam of chutney. Deze vrouwen hebben hulp nodig om hun product professioneel aan de man te brengen. Ook hier kan er ingespeeld worden door de plannen van deze vrouwen in een project te gieten en de nodige ondersteuning en financiering van de UNDP te krijgen.

Op de eerstvolgende raadsvergadering komen er ook vertegenwoordigers van het ministerie van Sport en Jeugdzaken een uiteenzetting geven over een op handen zijnde sportproject. Het hoofddoel is het identificeren van sportaccomodaties en aan de hand van de capaciteit van deze accomodaties samen met de lokale gemeenschappen sportactiviteiten uit te voeren.

De komende hoorzittingen en in het verlengde daarvan de op te maken ressortplannen, ressortbegrotingen ,het districtsplan en de districtsbegroting, allen voor het dienstjaar 2016, werden ook besproken. De districtsraadsleden zullen de ressortraden moeten ondersteunen met het maken van haalbare ressortplannen.

Zaken als de veiligheid van burgers bij activiteiten van ondernemers, het gericht optreden tegen illegale bromfietsracers en het milieu kwamen ook aan de orde tijdens deze raadsvergadering, dit meldt het Burgerinformatie Centrum van Wanica.