Binnenkort start pilot bamboeprojekt in Suriname

1275

Voor de opzet van een bamboeaanplant voor commerciële/industriële doeleinden is een ‘Memorendum of Understanding’ (MOU) getekend tussen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Suriname Bamboo Company International N.V. (SUBACO INT’L N.V.). SUBACO INT’L N.V. zal eerst starten met een pilotprojekt. Voor dit project is bijkans 1000 hectare van Landbouw Maatschappij Patamacca N.V. aan SUBACO INT’L N.V. toegewezen, waar eerder gedeeltelijk beplant is met oliepalm. De MOU heeft een geldigheidsduur van maximaal een (1) jaar na de datum van ondertekening.

Het pilotprojekt zal uitgevoerd worden op driehonderd (300) hectare voor een duur van vijf (5) jaar. Indien de resultaten van het pilotproject positief zijn, wordt de aanplant uitgebreid naar maximaal duizend (1.000) hectare. Het bedrijf zal hierna een uitgebreide businessplan opstellen welke zal dienen als basis voor onderhandelingen om te komen tot een overeenkomst. Dit bedrijf is het enige in het westelijk halfrond dat bamboe op grote schaal gaat telen en verwerken tot bouwmaterialen. Volgens de direkteur van dit bedrijf, Joy Ramlakhan, zal dit projekt dit jaar nog uitgevoerd worden.

Volgens minister Soeresh Algoe groeit deze bamboevariëteit binnen 24 uur tussen 1,4 en 1,6 meter hoogte. Het bedrijf zal gesprekken voeren met de lokale bewoners van Patamacca. Ook diverse voorbereidingswerkzaamheden zullen worden uitgevoerd met betrekking tot de infrastructuur. Het bedrijf wilt voornamelijk de buitenlandse afzetmarkten voorzien van bamboebouwmaterialen.

Het ministerie van LVV zal alle ondersteuning krijgen van De Nationale Assemblee met betrekking tot public-private-partnership. Minister Algoe vermeldt verder dat deze duurzaam agrarische ontwikkeling, met als doel industrialisatie, ook de nodige ondersteuning van het ministerie zal krijgen.

1936557_1538934483101857_2539561957586581001_n