Gesjoemeld met geld van religieuze organisaties op Sport- en Jeugdzaken

1390

Parlementariër Asiskoemar Gajadin heeft een stapel stukken gedoneerd bij Assemblee-voorzitter Jennifer Simons over gelden die zouden zijn gedoneerd aan religieuze organisaties. Volgens de voorzitter van het Regionaal Bestuur van de SIS in westelijk Suriname, Hendrik Karmin, hebben zij geen enkel donatie ontvangen. Hij zegt dat hij indertijd gevraagd werd of er donaties gegeven kon worden aan religieuze organisaties Nickerie. Hiermee zouden ze ondermeer stoelen aanschaffen en noodzakelijke werkzaamheden verrichten tot een bedrag van maximaal 5000 SRD. Er werd met ruim 20 religieuze organisaties een vergadering belegd, waarop werd aangeven dat zij een brief moesten schrijven naar het ministerie van Sport en Jeugdzaken om de donatie aan te vragen. Ruim twee maanden nadat de religieuze organisaties hun brief schreven naar het ministerie, hadden zij nog steeds geen bericht gehad. Daarna belegden zij opnieuw een vergadering om na te gaan wat de stand van zaken was. Tot op heden hebben zij geen reactie gehad van het ministerie.

Gajadien overhandigde stukken aan Simons die volgens de comptabele regels zijn opgemaakt. De gelden zijn goedgekeurd, maar de organisaties hebben niets ontvangen. Uit de stukken die overgelegd zijn, wordt aangegeven dat diverse Islamitische verenigingen in Nickerie bedragen zouden hebben ontvangen tussen de SRD 9.000 tot SRD 22.000.

DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld kaartte in april 2014 als eerste in De Nationale Assemblee aan dat er vermeende corruptieve praktijken op het ministerie van Sport en Jeugdzaken zouden plaatsvinden. Veel jongeren gebruiken het ministerie om zichzelf te verrijken, om financieel voordeel te halen uit projecten en precies daar worden corruptieve handelingen gepleegd, zei hij in het parlement. Breeveld zei toen dat president Desi Bouterse zich heeft ingezet voor de totstandkoming van dit ministerie. Hij moet zich er persoonlijk mee gaan bemoeien, was de wens van Breeveld. “Wanneer ik u dit zeg dan begrijpt u dat mijn vermoedens niet uit de lucht gegrepen zijn, dus ik zal pas tevreden zijn als de CLAD haar onderzoek heeft gedaan en daarvan verslag doet”. “Als je van het volk steelt, moet je de gevangenis in. En als wij hiervoor op wetten moeten wachten met een twee derde meerderheid in DNA, dan ligt mijn hoop bij het volk, die een regering moet plaatsen die onze kinderen hun toekomst niet ontneemt”, zegt de bezorgde parlementariër William Waidoe.