De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is bezig om mogelijkheden te bekijken om prepaid billing in te voeren in het binnenland van Suriname. Dit houdt in dat er vooraf betaald zal worden om elektriciteit te gebruiken. Dit idee werd tijdens het bezoek van de Inter-American Development Bank (IDB) op 24 februari 2016 bediscussieerd. Er werd toen aan de IDB gevraagd om tijdens het financiëren van de plannen Atjoni en Powakka van stroom te voorzien en meteen de mogelijkheid te bekijken om prepaid betalen mee te nemen.

Om betaalkantoren in de rurale gebieden op te zetten kost veel en verdienen zichzelf niet terug. Daarnaast ontbreken de basisvoorzieningen zoals internet en water. De dorpen of woongemeenschappen liggen onderling ook ver van elkaar en dorpelingen zullen voor het betalen van elektriciteit geen reiskosten maken die hoger zijn dan de rekening. De direkteur van EBS, Rabindre Parmessar, zal er aan het begin het project te Atjoni en Powakka prepaidmeters geplaatst worden.

De IDB representant, Alejandro Melandri, noemt de mogelijkheden om prepaid te betalen daarom “wonderful news”. De IDB heeft volgens Melandri ervaring opgedaan in Guyana waar dit al wordt toegepast en is daarom bereid te helpen. De IDB zal nagaan wat de status van deze aanvraag is.