Afgelopen twee weken is de afdeling Kapitale Delicten geconfronteerd met enkele gevallen van oplichting of andere vormen van strafbare feiten die hebben plaatsgevonden na afspraken die zijn gemaakt via social media.

Uit het politioneel onderzoek is komen vast te staan dat mensen uit de gemeenschap reageren op aanbiedingen die worden gedaan via social media voor het opkopen van goederen zoals mobiele telefoontoestellen en autolenzen. Verder blijkt dat bij zulke praktijken een tussenpersoon in het spel komt, zodra iemand besloten heeft om goederen van de aanbieder te kopen.

De politie doet een beroep op social media gebruikers om niet in te gaan op aanbiedingen die worden gedaan via zo een site, waarbij de verkoper of bieder ineens geld, beltegoed en of andere zaken van hen opeist. Vooral een bieder die plotseling een tussenpersoon verder laat onderhandelen.

Ervaring leert dat deze aanbiedingen tot ongerief leiden voor belanghebbenden. De politie inschakelen pas wanneer u bent beetgenomen, levert vaak dan niet het gewenste resultaat op. Laat u zich niet misleiden door de aantrekkelijke aanbiedingen. Blijft u te allen tijde op uw hoede!