Voor ongeveer een kilometer wordt de Naaldvarensweg in het ressort Para-Oost door de projectontwikkelaar Nationale Bemiddelings Maatschappij (NBM) geasfalteerd. “Het asfaltwerk zal binnen 3 dagen zijn afgerond, waarna de bermen worden afgewerkt”, zegt Ram Sardjoepersad, projectcoördinator van NBM. De asfalteringswerkzaamheden zijn woensdag begonnen en zullen vrijdag worden afgerond. De weg heeft een asdruk van 8-ton, welke met verkeersmeubilair duidelijk zal worden aangegeven.

De Naaldvarensweg valt binnen een verkavelingsproject waar twee houtzagerijen zijn gevestigd. “Veelvuldig houttransport over de zandweg van en naar de houtzagerijen zorgden voor vernieling van het wegdek en voor stofontwikkeling. Hierdoor werd het woongenot van bewoners ontnomen die de nadelige gevolgen hiervan steeds moesten ontgelden”, zegt Districtscommisaris John de La Fuente.

Buurtbewoners hebben een rechtsproces aangespannen tegen NBM, omdat de verkavelaar zich niet hield aan de contractuele afspraken van het verharden van het wegennet. Volgens kaveleigenaar en bewoner, Harry van Abkaude, moet dat de reden zijn waarom de verkavelaar over is gegaan tot het verharden van dit weggedeelte. Van Abkoude stelt dat de asfaltering van de weg, “de oplossing” vormt voor de vele problemen waar buurtbewoners mee zaten opgescheept.

Ondanks de weg niet is overgedragen aan de overheid heeft het commissariaat vaker rehabilitatiewerkzaamheden daarop uitgevoerd. Ex Districtscommissaris van Para, Jerry Miranda heeft in het verleden het bewoond weggedeelte (± 500 m.) van de weg met gezamelijke inspanning van de houtexploitanten belegd met basecourse, zodat de bewoners normaal gebruik konden maken van de weg.

“De eigenaren van de houtzagerijen worden opgeroepen door het commissariaat om afspraken te maken over het gebruik van de weg en een bijdrage in het onderhoud, want met inspanning van alle actoren kan het levensgenot van de buurtbewoners terugkeren”, zegt de La Fuente.