Duurzame ontwikkeling voor visserijsector in Suriname

1785

Op 11 maart jongstleden is het REBYC-II-LAC project van start gegaan. Dit project is ten gunste voor de visserijsector in Suriname en het heeft als doel de bijvangsten van bodem trawlvisserijen duurzaam te beheren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het uiteindelijke doel van het REBYC-II-LAC-project is om voedselverspilling te verminderen door bijvangst – vis waarop niet doelgericht wordt gevist en vaak wordt teruggegooid – op een betere manier te beheren.

Het project zal zich richten op verbetering van de wetgeving, het verbeteren van de vangsttechnologie en het vergemakkelijken van het gebruik van duurzame bijvangst. Als eerste activiteit binnen het project kwam de Nationale Werkgroep voor het REBYC-II-LAC project in Suriname voor de eerste keer bij elkaar op 11 maart. De participanten werden geïnformeerd over de geplande activiteiten binnen het project.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Onderdirectoraat Visserij van het ministerie van LVV in samenwerking met een team van experts van de FAO en het werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de visserijsector, de overheid, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en andere belangrijke belanghebbenden in de visserijsector. Suriname is het enige REBYC-II LAC project land is met een Marine Stewardship Council (MSC) gecertificeerde trawlvisserij, de Atlantische seabob garnalen visserij. Op die manier kan Suriname ook een voorbeeldfunctie vervullen voor andere visserijactiviteiten in het gebied.

Het project heeft USD 550.000 toegewezen gekregen voor activiteiten in Suriname en zal naar verwachting tot januari 2020 lopen.

1934797_1568539800141325_8413680518905196505_n