Regering treft sociale maatregelen om volk te beschermen

1109

Vanaf mei 2016 is het verboden om de huur in vreemde valuta te betalen. Dit kondigde president Desi Bouterse bijgestaan door raadsdviseur, Winston Lackin en de waarnemend directeur van de dienst der Belastingen, Wiston Wirth op een persconferentie op het kabinet van de president. Dit maatregel is aangekondigd om het leven van de burgers draaglijker te maken.

Huurders die kunnen aantonen dat eenderde deel van hun inkomen wordt uitgegeven aan huur, komen in aanmerking voor een compensatie. Dit zal gebeuren nadat de huurwaarde van het pand vastgesteld zal worden. Verhuurders worden bij wet verplicht om inkomstenbelasting te betalen. Doordat de wisselkoers al geruime in een onevenwichtige situatie verkeert, moeten huurders veel meer uitgeven aan huur. Zij weten nooit hoeveel zij precies moeten betalen, doordat de koers fluctueert. De president heeft ook aangekondigd dat de belastingkorting van SRD 50 is opgetrokken naar SRD 100. De kinderbijslag van SRD 50 per maand wordt nu volledig belastingvrij.

Verder is de grens voor belastingvrije vakantieuitkering en bonussen verhoogd van SRD 3000 naar SRD 4000. Het pakket van veertig basisgoederen voor een gereduceerd tarief, wordt uitgebreid naar zestig. Daarnaast zal het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting 7000 voedselpakketten aan behoeftigen verstrekken.

Tenslotte zijn er 1500 voedselpakketten ter waarde van SRD 70, te verkrijgen voor SRD 65. Deze sociale maatregelen zijn getroffen om de hulpbehoevenden tegemoet te komen.