Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) weerspreken dat er Q-zwarte aarde van Quality Group N.V., is geanalyseerd en goedgekeurd door LVV en Celos.

De minister van LVV, Soeresh Algoe geeft aan dat dit niet op waarheid berust. Er is inderdaad een analyse gemaakt in september 2015, en in het verslag is slechts de interpretatie van de resultaten van de analyses weergegeven.

De resultaten van de analyses gelden alleen voor de zwarte aarde waar de monster is afgenomen. “Er is geen advies uitgebracht dat de aarde goed is voor een bepaalde gewas, vb. rozen, bloemkool, tomaat, paprika enz. LVV maakt analyses, maar het is niet de bedoeling dat bedrijven reclame maken daarmee. Het resultaat is van jou, en niet om commercieel gebruik van te maken”, aldus de bewindsman.

De Waarnemend Directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, heeft op 24 februari 2016 een brief gestuurd naar het bedrijf Quality Group N.V., om hen erop te attenderen geen misleidende advertenties te plaatsen, waarbij de naam van het Ministerie in diskrediet wordt gebracht.

Het blijkt dat er geen gehoor gegeven is, dus zal het ministerie juridische stappen ondernemen.