Geen verklaring voor snijwonden aan overleden baby

2944

De ouders van de overleden baby,Samilio Doebé, hebben aangifte gedaan tegen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Staatsziekenfonds (SZF). Samilio Doebé was twee maanden oud. Aan het lichaam van Samilio zijn er grote snijwonden met hechtingen aangetroffen. Voor de ouders is dit onduidelijk van waar het komt. Samilio werd naar Columbia gestuurd voor een medisch ingreep, maar deze kon niet gedaan worden vanwege de complexiteit ervan. “Als er geen ingreep is gedaan, waarom en wanneer is er opengesneden bij de baby?”

De begeleider van en naar Colombia is de oma van de baby geweest. Ook zij kan niet verklaren van waar de snijwonden afkomstig zijn. De vader van de baby, Marciano Yorks, stapte naar 1 voor 12 om zijn misnoegen te uiten. Terwijl de vader de beslissing nam om een interview af te staan, heeft de moeder van de baby, noodgedwongen vanwege geloofsovertuiging, de baby begraven. Hierna heeft zij officieel aangifte gedaan tegen AZP. De baby werd op 24 januari geboren en twee maanden na zijn geboorte werd hij in het AZP opgenomen. Daar werd er ontdekt dat hij aan een hartkwaal lijdt. Volgens vader, Marciano Yorks, werd er drie dagen na de geboorte van Samilio door de artsen geconstateerd dat er problemen waren met zijn bloedcirculatie. Zijn hartkleppen functioneerden niet goed. De baby werd dus met medewerking van het SZF met spoed naar Columbia gestuurd voor verdere ingreep. Daar konden de artsen hem niet meer helpen. Yorks heeft hen toen voorgehouden om Samilio terug te sturen naar Suriname. Maar zij gaven toen aan dat de baby niet met Infuse gestuurd kan worden naar Suriname. Zij hebben toen een kleine ingreep gedaan, zodat hij toch kon overvliegen naar Suriname.

Yorks vertelt dat Samilio bijkans vijf dagen na deze ingreep is komen te overlijden in het ziekenhuis en het lijkje werd daags daarna vervoerd naar Suriname. Yorks zegt dat de artsen van Colombia zijn moeder hebben gevraagd hoe de arts die Samilio behandelde, het niet heeft kunnen inzien dat hij geen hulp meer kon krijgen. Samilio was in het AZP onder behandeling van dokter Juliana. Bij het nemen van afscheid van de overleden baby, constateerde de familie een grote snijwond met hechtingen dwars door zijn buik. Volgens Yorks is Samilio niet geopereerd geweest en er is ook geen obductie op zijn lijk gepleegd. Hij vraagt zich af van waar de snijwonden aan het lichaam van zijn overleden zoontje komen. Het is ook niet duidelijk of de snijwonden in Suriname zijn gedaan of in Colombia. Yorks zegt dat hij naar de artsen en naar het SZF is geweest om het fijne over de snijwonden te weten, maar niemand kon hem antwoord geven. Integendeel hebben zij hem onheus behandeld. De vader ging toen naar de politiepost van Munder om een aangifte te doen tegen AZP en SZF. Ook de politie wist niet wat te doen in deze kwestie.

Volgens Yorks gaf de politie hem aan dat zij voor het eerst geconfronteerd zijn geworden met de kwestie. Hij wilt weten waarom de artsen zijn zoon hebben opengesneden en wie hen toestemming heeft gegeven om dit te doen. Samilio is niet in het bijzijn van zijn vader begraven. Volgens Yorks zat het AZP achter de moeder van Samilio aan om hem reeds op de eerste dag nadat zijn lichaam was afgevoerd naar Suriname uit Colombia, te begraven. Hij ziet dit als reden om de zaak te seponeren. Volgens moeder, Samoida Doebé, heeft zij de baby zo snel begraven vanwege haar geloofsovertuiging. Zij geeft aan dat zij op de dag van de begrafenis van Samilio, zijn vader probeerde te contacten om hem op de hoogte te stellen van de begrafenis, maar hij was onbereikbaar. De ouders zijn radeloos. “Ik heb me zoon niet gestuurd naar Colombia om te slopen, maar om hulp te krijgen”, zegt Yorks.