Bus-en boothouders in actie vanwege achterstalige uitbetalingen

963

Een groep bus- en boothouders hebben gisteren niet gereden. De voorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname(OBS), Kenneth Themen, gaf aan dat vandaag meer van de bus- en boothouders deze actie zullen ondersteunen. De bedoeling is binnen enkele dagen het totale openbaar vervoer plat wordt gelegd. Een groep bushouders en booteigenaren hebben over de maand februari en april nog niet ontvangen en anderen rijden vanaf november zonder betaling.

Themen vindt het erg dat ondanks afspraken die gemaakt zijn tussen vicepresident Ashwin Adhin, de minister Robert Peneux en Gillmore Hoefdraad de betalingsverplichting niet is nagekomen. Volgens onderzoek van Themen ligt het probleem bij de Administratieve Dienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De stukken blijven te lang daar liggen, waardoor de betaling te laat plaatsvindt. Ook raken stukken steeds zoek, waardoor het proces opnieuw moet beginnen.

“Het is nu 2 mei, maar de stukken die de 15e al rond moeten zijn, zijn nog niet verstuurd van de Administratieve Dienst naar de Technische Dienst. Dus ook in mei zal de betaling niet op tijd plaatsvinden. De afspraak is dat rond 15e van de maand de bushouders en booteigenaren moeten worden uitbetaald,” legt Themen uit.

De OBS- leden onderhouden vaste routes. De Technische Dienst controleert de opgemaakte stukken van De Administratieve Diensten en stuurt ze terug, waarna het de taak is van de laatstgenoemde dienst de bestelbonnen op te maken. Deze bonnen worden ter controle aan de Technische Dienst afgestaan. Bij geen fouten worden ze ondertekend en terug verzonden naar de Administratieve Dienst, waarna die de weg vinden naar de Financiële Afdeling voor uitbetaling. De OBS- voorzitter gaf aan dat het niet de schuld is van het ministerie van Financiën, maar van OWC. Hij betreurt ook het feit dat de leerlingen nu weer de dupe van worden.