De samenleving heeft massaal gehoor gegeven aan de oproep van de overheid en de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) om bewuster om te gaan met stroom. Dit blijkt uit statistieken van de EBS die aangeven dat er ten opzichte van dezelfde periode in 2015, het maximum verbruik ruim 17 Megawatt lager is dan die van de verbruiks periode 1 tot en met 9 mei 2016. De daling van het maximum verbruik ten opzichte van de laatste week van april 2016 bedraagt ongeveer 9 Megawatt.

Het maximum verbruik in Paramaribo, Commewijne, Saramacca, Para, Wanica (het EPAR-gebied) is dus met meer dan 10% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode het vorig jaar. Als gevolg van de afname in het maximum vermogen behoeft er dus ook minder energie opgewekt te worden.

Door over een week het stroomverbruik en de omgang met elektrische apparaten te controleren, zorgen burgers ervoor dat hun stroomrekening beheersbaar blijft. Dit geldt zowel voor de 95.000 klanten die minder dan 450 kWh per maand verbruiken en dus geen aangepast tarief hoeven te betalen, maar ook voor huishoudens en bedrijven die vallen in de hogere tariefgroepen.
Een ander voordeel van de bezuiniging is dat als wij op dezelfde wijze doorgaan met ons beheerst verbruik deze17 Megawatt aan elektrisch vermogen beschikbaar kan wordengesteld, om nieuwe huishoudens en bedrijven te kunnen helpen aan elektriciteit.
Ter illustratie: met de 17 Megawatt zouden 5.666 huishoudens met een vermogen van 3 kVA kunnen worden aangesloten.

Besparen mogelijk
De aangetoonde afname in het stroomverbruik is een eerste indicatie dat energie besparen mogelijk is. Het is prijzenswaardig, dat burgers langzaam tot het besef komen en meewerken aan het, efficiënter kunnen omgaan met stroom. En dit nog voordat de nieuwe stroomrekeningen zijn uitgekomen. De nieuwe stroomrekeningen komen vanaf 10 juni uit. Na de aankondiging van de tweede fase van de tariefsaanpassing voor elektriciteit op 1 mei, is meteen een intensieve voorlichtingscampagne opgezet om burgers hierover te informeren en op welke manier zij hun verbruik beter kunnen managen. De aanpassing van de stroomtarieven houdt verband met het gefaseerd afbouwen van de subsidie aan de 150.000 huishoudens en bedrijven die elektrische energie afnemen van de EBS.


Controleren stroomverbruik

Uit statistieken van de klantenservice van de EBS en uit vragen vande verschillende opbelprogramma’ s op radio en televisie blijkt, dat veel burgers niet weten wat hun maandelijksenergieverbruik is. Daarom zal in de komende periode nog diepere voorlichting worden gegeven over het meten en monitoren van het eigen stroomverbruik.

Klanten van de EBS kunnen 1×24 uur via de website van de EBS (WWW.NVEBS.COM) of via de Klantenservice (175) hun meterstand doorgegeven en het stroomverbruik opvragen.
De EBS benadrukt, dat de tariefsaanpassing niet geldt voor de ruim 95.000 huishoudelijke afnemers met een energie verbruik minder dan 450 kWh.