Op Vrijdag 10 juni j.l waren heel wat blijde gezichten te zien op het terrein van het districtscommissariaat Wanica. Honderden burgers mochten een toewijzingsbeschikking, bereidverklaring of goedkeuringsoverdracht ontvangen.
Zeshonderdvijfig (650) burgers uit alle ressorten van het district Wanica kregen eindelijk een stukje rechtszekerheid in handen.

Speciaal voor deze gelegenheid waren de districtscommissaris van Saramacca, dhr. Doebai, en de districtscommissaris van het ressort Tapanahoni, mevr. Malonti ook aanwezig om de districtscommissaris van Wanica, mevr. Samsoedien ondersteunen. Tot de aanwezigen behoorden ook de minister van LVV., Dhr. Algoe, de minister van ROGB, dhr. Relyveld, de politieke coördinator van Wanica, dhr. Boerenveen. De direkteur van N.V.Luchthavenbeheer , dhr. Chotkan en DNA lid San John en de gewezen districtscommissaris van het district Para, dhr. De La Fuente.
Tijdens het officieel gedeelte kwamen verschillende sprekers aan het woord.
De districtscommissaris van Wanica beet de spits af en gaf aan dat de belangrijkste personen van deze bijeenkomst de burgers waren.

Er is heel hard gewerkt om de bescheiden klaar te maken . Daarom mag aangegeven worden hoe belangrijk het is dat er een depandance van ROGB in het district Wanica is gevestigd. Meer dan ooit hebben zij hun bestaansrecht in deze tijd bewezen.

Er zijn nog een aantal aanvragen die verwerkt moeten worden, maar die zullen niet binnen al te lange tijd in de volgende ronde aan de beurt komen. Dat kan als een gedane belofte beschouwd worden.
Een unicum tijdens deze ronde is het Reeberg project. Voor de toewijzingen hebben belanghebbenden die vorig jaar hun bereidverklaringen ontvingen, maar 2 keer administratie kosten van SRD5,- betaald. Voor de rest was alles kosteloos. Driehonderd vierentwintig (324) toewijzingsbeschikkingen en vierentwintig (24 )bereidverkleringen op dit project zijn uitgegeven aan mensen die het dringend nodig hadden. Enkelen waren op straat komen te staan door een deurwaarder exploit of andere omstandigheden.

De districtscommissaris drukte daarom de belanghebbenden op het hart de aanwijzingen voor de verdere procedure stipt op te volgen. Nadat de procedure is doorlopen mogen de belanghebbenden zich de trotse eigenaren noemen van deze percelen en naar de bank toestappen voor een financiering voor een eigen woning.
Met deze mijlpaal heeft de regering van Suriname wederom invulling geveven aan het sociaal contract dat zij met het volk heeft gesloten. Er is hard gewerkt zodat surinamers een goed bestaan in dit land hebben.
De heer Chotkan bedankte de aanwezigen voor het jarenlange geduld dat zij hebben opgebracht en het feit dat zij geen geloof hebben verloren in het feit dat suriname een regering heeft die de noden van het volk verzacht. Door geloof zijn de burgers in grote getalen getogen om dat stukje zekerheid in ontvangst te nemen.
Er wordt zekerheid gegeven aan ouderen die 40 @ 50 jaar gewacht hebben op dit moment, maar ook aan jongeren die het recht hebben om iets op te bouwen op een stukje van Suriname .

“Heb geloof en blijf dat vasthouden , want de regring is er om de belangen van u en uw gezin te dienen” zei dhr. Chotkan. “Alleen geloof brengt het werk verder”.

De minister van LVV, dhr. Algoe was kort en krachtig. Hij zal onder geen beding meewerken aan bestemmingswijzigingen van kavels die voor landbouwdoelinden zijn uitgegeven. De regering heeft het stimuleren van de productie hoog op haar agenda. Ondanks de economische crisis is er geen crisi is op de uitgifte van gronden. Wij moeten produceren en als wij samenwerken kunnen wij naar grotere hoogten op dat gebied.
Indien een burger niet wil produceren op een landbouwareaal, adviseert hij de grond terug te geven, maar de ontwikkeling van het land niet in de weg te staan.
De aanwezigen worden daarom ook gemotiveerd desnoods een vierkante meter te reserveren voor het aanleggen van een moestuin.

De minister van ROGB , dhr. Relyveld, sloot ook aan op de inbreng van de minister van LVV en stelde dat hij ook niet zal meewerken aan bestemmingswijzigeingen van landbouwarealen voor verkavelingen.
De mister was verrast en verheugd de andere collega districtscommissarissen tijdens de bijeenkomst aan te treffen. Dat geeft voor hem de goede samenwerking aan van de dc,s , met betrekking tot het uitgestippeld grondbeleid. Hun aanwezigheid is ook een ondersteuning aan de belanghebbenden als surinamers.
Velen burger hebben enorm lang moeten wachten, maar uiteindelijk is er invulling gegeven aan vijfhonderd (500) toewijzigingen. De resterende honderdvijftig (150) verwerkte bescheiden zijn bereidsverklaringen en goedkeuringsovergdragen.

Dit keer is ervoor gekozen om er harder aan te trekken en in alle ressorten grond uit te geven.
Het is gebleken dat er desondanks toch nog een heleboel aanvragen onverwerkt zijn gebleven, omdat Wanica het district is met de meeste grondaanvragen. Maar het werk gaat verder, de moed mag dus niet opgegeven worden.
Alle sprekers bedankten van harte het personeel van ROGB die dag en nacht gewerkt hebben om de aanvragen op tijd gereed te hebben. Ook de medewerkers van het districtscommissariaat werden bedankt. Na de toespraken werden enkele beschikkingen symbolisch overhandigd.

[su_row][su_column size=”1/3″]13419037_963686330416720_5624025663816609737_n[/su_column]
[su_column size=”1/3″]13435521_963686353750051_7648369099509152472_n[/su_column]
[su_column size=”1/3″]13450109_963685887083431_7391534741244693900_n[/su_column][/su_row]