Peneux: “Surinaamse geschiedenis is toe aan herziening”

1041

Minister Robert Peneux van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) wil dat er een platform komt, die de Surinaamse geschiedenis moet herschrijven. “Wij kunnen kinderen op school niet blijven opschepen met onwaarheden over het verleden. De waarheid moet vastgelegd worden en dat heeft niet alleen te maken met de afrikaanse cultuur, maar ook over de Indiase en Javaanse cultuur en hoe zij naar Suriname zijn gekomen”, aldus Peneux bij de kranslegging op 1 juli bij het standbeeld van Kwakoe.

De bewindsman is van mening dat er in ons land voldoende kennis en deskundigheid aanwezig is, die de nieuwe geschiedenis boeken kunnen schrijven. Hij zal opzoek gaan naar donoren om een fonds te creёren, zodat de boeken voor het basis- en het Meer Uitgebreid Lager Onderwijs geproduceerd kunnen worden. Jongeren moeten leren wat wij als Surinamers hebben ervaren en hoe de slavernij is ontstaan. Ook roept hij op om samen te bundelen, omdat er teveel verdeeldheid is binnen de samenleving. Mensen moeten niet meer zeggen dat zij bijvoorbeeld javaan, creool of hindoestaan zijn, maar een Surinamer.“Verdeeldheid gaat ons nergens brengen. Eenheid gaat ons brengen naar vooruitgang”, aldus Peneux.

Voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, zegt dat 1 juli een dag is waarop wordt herdacht dat we nooit meer slaven zullen worden. Hij vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden over de slavenperiode. De federatie waarvan hij de voorzitter van is bestaat op deze dag ook 20 jaar. Voor Konrad Acton, ondervoorzitter van het Jeugdparlement is het een dag om de prijs die onze voorouders hebben betaald te herdenken. De afschaffing van de slavernij is niet gegeven, maar opgeёist door de slaven. De slavernij werd 153 jaar geleden afgeschaft in Suriname.

13528903_1178779375506286_4074354816560685489_n
13512129_1178779595506264_8934045789940331170_n