In het kader van diversificatie van de economie en productie in Suriname, is het ministerie van LVV zwaar bezig mogelijkheden te zoeken welke geïmporteerde gewassen in Suriname geproduceerd kunnen worden met als einddoel importvervanging. Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), heeft recentelijk een goede oogst gedaan van ‘Velasco Largo’ (Phaseolus Vulgaus L.), een Cubaanse variëteit bruine bonen. Naast bruine bonen, hebben de verschillende proeven van het ministerie van wortelen, bloemkool, Chinese kool, paprika, broccoli, (zoete) maïs en sla, goede resultaten opgeleverd. Het ministerie van LVV wilt de teelt van bruine bonen ook verder stimuleren onder de landbouwers. Aangezien bruine bonen veelal in Suriname wordt geconsumeerd en de bonen goed gedijen in ons land, kan de bonen op grote schaal worden geteeld voor lokaal gebruik, verwerking en export. De op grote schaal productie van bruine bonen zal werkgelegenheid creëren en besparing zijn bij deviezenuitgaven.

Na 4 keer het teeltproces te hebben gevolgd, is het resultaat van deze peulvrucht weer positief uitgekomen. Gedurende het proces, welke op biologische wijze heeft plaats gevonden, zijn geen ziekte of plagen aangetroffen. De bonen zijn geplant op het terrein van LVV en de duur vanaf het planten tot en met oogsten is ongeveer 75 dagen. De geoogste bonen moet in de zon gedroogd worden tot een vocht van ongeveer 7.9%.
Momenteel is LVV druk bezig met zaadvermeerdering. Voor een gezin van 5 personen is door het ministerie van LVV geadviseerd deze bonen te telen op een oppervlakte van 3 bij 4 meter en wel op een plantafstand van 20cm bij 75cm of 25cm bij 80cm. Het heel jaar door kan het gezin dus van bruine bonen genieten.

Bruine bonen is een duurzame bron van koolhydraten, eiwitten en vezels. Het nuttigen van bruine bonen kan de consumptie van vlees verminderen wat bijdraagt aan het behouden van een gezond gewicht en het zal een positief effect op je gezondheid hebben.
13592598_1634825656846072_1562370672202493533_n


Ministerie van LVV