In 2015 heeft Suriname wederom geparticipeerd aan het Global Media Monitoringsproject (GMMP). Het rapport met resultaten van dit onderzoek is de vorige maand door Sandra Clenem van het directoraat Cultuur overhandigd aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse zaken.

Uit het media monitoringsproject blijkt onder andere dat vergeleken met tien jaar geleden, vrouwen tweemaal meer dan mannen worden afgeschilderd als slachtoffers. Het percentage van 8 in 2005 is in 2015 gestegen naar 16. De vertegenwoordiging van vrouwelijke verslaggevers is met 37% hetzelfde gebleven als tien jaar geleden. Vrouwelijke online verslaggevers verslaan 42% meer nieuws dan bij de traditionele media. De vertegenwoordiging van vrouwen in het nieuws geeft hierdoor een vertekend beeld.

Wereldwijd zitten vrouwen ongeveer voor 40% in de betaalde werkgelegenheid waarvan een groot deel werkzaam is in de informele sector met name in het zuiden. Volgens de inhoud van het nieuws, is echter slechts 20% van de formele beroepsbevolking vrouw, terwijl 67% werkloos is of huisvrouw. Vrouwen worden voor een groot deel geïnterviewd op basis van hun persoonlijke ervaringen. In 2015 bestonden interviews met vrouwen voor 38% uit persoonlijke ervaring en getuigenissen. In 2005 was dat 31%. Hun professionele visie komt niet tot uiting.

Het rapport geeft verder aan dat nieuwsbronnen vaak mannelijk zijn en worden gedomineerd door ‘bepaalde’ hoge ambtenaren en politici die voor alle soorten onderwerpen worden gevraagd om tekst en uitleg te geven als ‘expert’ of ‘gewone’ persoon getuigenissen.
Er zijn duidelijke regionale verschillen in de totale aanwezigheid van vrouwen in het nieuws. Noord-Amerika heeft haar positie als de regio met de smalste genderkloof voor media (36%), terwijl het Midden-Oosten staat als breedste met 18%. In Latijns-Amerika is de genderkloof kleiner geworden. De genderkloof van 16% in 1995 is nu 29%.

Een grote vooruitgang is de vertegenwoordiging van jonge mensen in het nieuws.
Wat opvallend is, is de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de leeftijdscategorie 50-64 jaar (29%), terwijl vrouwen van 65 jaar en ouder volledig aan het verdwijnen zijn.