Peneux: ” Javanen droegen bij verrijking Surinaamse cultuur.”

936

De Surinaamse cultuur is met de komst van de javaanse contractarbeiders verrijkt in zowel materiële als immateriële zin. Zonder de kunst van de Javanen zou de Surinaamse kunst incompleet zijn. Dit waren de woorden van onderwijsminister Robert Peneux i.v.m de herdenking 126 jaar javaanse immigratie te Sana Budaya.

Veel javanen hebben ook hun stempel gedrukt in zowel de fotografie als de grafische sector. De Surinaamse kleding krijgt een extra tintje door de batikkunst. De Surinaamse culinaire kunst is ook door de javaan waardevoller gemaakt. Denk maar aan de heerlijke javaanse nasigoreng, bami, saoto, pitjel, telo met nogal de pittige doch verrukkelijke sambel terie. Daarnaast heeft de javaan zijn meerwaarde toegevoegd aan de wereld van zang, dans, muziek en theater van de Surinaamse cultuur. Kortgezegd, de javaan is zichtbaar op alle niveaus van de maatschappij; zowel het politieke als het bestuurlijke.

Daarnaast gaf de bewindsman aan dat educatie van onschatbare waarde is voor de karaktervorming, opvoeding, ontwikkeling en verdere ontwikkeling van jeugdigen. Daar inbegrepen de culturele educatie opdat cultuur behouden wordt.
13921061_1205625216155035_1328661845988195131_n