Nickerie plaatst Orange Day in de schijnwerpers

675

Vandaag heeft de dependance van het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) in het district Nickerie bij ruim zestig ambtenaren een oranje strikje opgespeld. Het betreft ambtenaren van Milieubeheer en het Bureau voor Burgerzaken Nieuw Nickerie. Door het dragen van het strikje geven de ambtenaren aan zich bewust te zijn van huiselijk geweld en zich te willen inzetten voor de uitbanning daarvan.

Voordat de strikjes werden opgespeld, vertelde Nandini Dinai van BGA Nickerie over het ontstaan van Orange Day. In 1960 werden de zusters Mirabel in de Dominicaanse Republiek vermoord om het feit dat ze politieke activisten waren. Dit was voor vrouwelijke activisten aanleiding om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. Sinds 1981 hebben deze activisten met ondersteuning van de Verenigde Naties (VN) 25 november uitgeroepen tot Internationale Dag voor Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. In 2008 werd een ‘Unite to End Violence against Women’ campagne gelanceerd door VN secretaris-generaal Ban Ki Moon. Op 25 november 2013 werd door UNWOMEN de Orange Day campagne in het leven geroepen om op elke 25ste van de maand aandacht te vragen voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Als symbool voor de strijd tegen het geweld is de kleur oranje gekozen en worden wereldwijd zoveel mogelijk mensen aangespoord om op de 25ste van de maand hun omgeving oranje te kleuren.

De campagne is gericht op bewustmaking van het publiek en het voorkomen en beëindigen van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes in alle delen van de wereld. Als een heldere optimistische kleur vertegenwoordigt oranje een toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. “U krijgt zo meteen het strikje opgespeld en wij vragen om ook dat te zijn in uw omgeving voor wat betreft het geweld en indien u geweld constateert, dit aan de juiste instanties door te geven”, sprak Dinai de ambtenaren toe.
Dinai blikt terug op een geslaagde activiteit en zegt dat in oktober de ambtenaren van Bureau Familierechterlijke Zaken en de brandweer een strikje zullen krijgen tijdens Orange Day. Ze constateert ook dat het bewustzijn over huiselijk geweld en Oranje Day toeneemt. “De ambtenaren die tot nu toe een strikje hebben ontvangen vertellen het verhaal over Orange Day en huiselijk geweld en de gevolgen daarvan door. Dit is een positieve ontwikkeling. Wij krijgen ook veel complimenten van verschillende mensen onder wie ook geestelijke leiders over de campagne die we voeren.”

In mei dit jaar hield BGA Nickerie een wandelloop met als thema ‘Ik zeg NEE tegen geweld’. De wandelloop wordt op 5 november 2016 ook in Paramaribo gehouden.

Bron: Min. Biza