Mogelijkerwijs meer stroomonderbrekingen door verscherpte akties EBS

936

Het is best mogelijk dat vanaf vandaag er regelmatig sprake zal zijn van stroomuitval. Dit door de verscherpte acties van het personeel van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De verscherping als gevolg van een dispuut over salarisverhoging is maandag rond het middaguur ingegaan en is de opwekkingscentrale aan de Saramaccastraat lam gelegd. Volgens voorzitter Steve Geerlings van de werknemers organisatie heeft de ledenvergadering van de bond besloten ook de opwekcentrale in de actie te betrekken. De directie van de EBA heeft intussen stafpersoneel ingezet, maar die zijn onvoldoende om de centrale optimaal te kunnen laten draaien.

Om de centrale draaiende te houden zijn in totaal tussen de 60 en 65 medewerkers nodig. Wanneer ook in de districten de centrales worden stilgelegd en het personeel de acties ondersteund zal de regelmatige stroomonderbreking landelijk plaatsvinden. Volgens Geerlings zal de staf van de EBS niet langer dan ten hoogste drie tot vijf dagen maar in staat zijn het werk in de centrales aan te kunnen.

Waar bij de Surinaamse Waterleiding Maatschappij de strijd voor een loonaanpassing is bekoeld, blijven de EBS-medewerkers op hun standpunt dat er ten minste een gedeeltelijke uitvoering moet komen van het met de directie en adviseurs van de president overeengekomen akkoord. Zij eisen de dat een eenmalige lumpsum wordt uitbetaald en een verhoogde studie- en kindertoeslag.

Maandag is er een gesprek geweest tussen de leiding van de bond en EBS-directeur Rabin Parmessar. Die heeft slechts aangegeven het probleem opnieuw te zullen bespreken met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De bond had in een eerder stadium een principe akkoord bereikt met een onderhandelingsteam van de regering. Daarin was opgenomen een loonsverhoging van SRD 500. President Desi Bouterse liet echter de dag erna weten dat het akkoord niet kan worden uitgevoerd.