Het jaarlijkse Offerfeest of het Grote Feest (Ied ul-Adha) is vandaag gevierd. Vandaag vieren moslims wereldwijd Ied ul Adha oftewel het Offerfeest, de belangrijkste feestdag van de Islam. Drie dagen lang vieren moslims het slot van de jaarlijkse bedevaart naar Mekka.

Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap of stier, tevens het einde van de bedevaart naar Mekka.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, biedt het Offerfeest een uitstekende gelegenheid om relaties met buren, vrienden, kennissen, familieleden en vooral de minder draagkrachtigen van de samenleving te onderhouden. Het delen van het offervlees met de samenleving leidt namelijk tot grotere solidariteit en stabiliteit tussen de verschillende groeperingen binnen een samenleving. Solidariteit, stabiliteit en mededeelzaamheid die zeker in deze periode van economische crisis broodnodig zijn.

Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.

Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahiem heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.

In Suriname is sinds 2010 het Offerfeest een officiële feestdag (vrije dag).

Het Offerfeest is het belangrijkste feest van de Islam. In de Islamitische landen zijn bedrijven en scholen gesloten.


Moslimbroeders in Nickerie bezig met rundvlees

[su_row][su_column size=”1/3″]14331642_10154110161952772_826657982_n“attachment wp-att-8073″>14341478_10154110161887772_86056327_n[/su_column]
[su_column size=”1/3″]14249201_10154110161902772_2051628694_n[/su_column]
[su_column size=”1/3″][/su_column][/su_row]