Suriname mag weer garnalen exporteren naar de EU markt

920

Met ruim 35 procent van de productiewaarde en een exporthoeveelheid die ligt tussen de 35% en 40% van de totale export, vormt de visserijsector de belangrijkste inkomstenbron voor de Agrarische sector in Suriname.

Op 12 december 2015 werd na een bezoek van een Internationaal Keuringsinstituut aan Suriname een exportverbod naar de EU markt opgelegd. Deze periode betrof een donkere bladzijde in de 61-jarige geschiedenis van SAIL, omdat Suriname hierdoor ettelijke miljoenen USD aan exportverdiensten misliep. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij feliciteerde vandaag op 13 september recent aangewezen directeur van SAIL, Paul Lank met het feit dat heden kan worden aangegeven dat Suriname de EU markt weer vollop kan betreden met de export van seabob garnalen.

Reeds in juli van dit jaar werd de definitieve erkenning van SAIL met een jaar verlengd door het Surinaams Viskeuringsinstituut, waarna toestemming gevraagd moest worden om de export naar Europa te hervatten. Verwacht werd dat de onderneming pas in oktober zover zou zijn, de werkzaamheden maar door slagvaardig optreden en hardwerken van staf en directie van SAIL kan met trots worden aangegeven dat het Surinaamse bedrijf nu volledige toestemming heeft om garnalen te exporteren naar de EU markt.

Intussen zijn ondermeer de waterzuiveringsinstallatie, waterzuiveringsmeters en waterreservoirs, opslagtanks en ijsopslag faciliteiten vernieuwd. Ook was er geen sprake van regulier onderhoud. Ook bij de dochteronderneming Seafood Industries Suriname (SIS), die ook niet mocht exporteren wordt hard gewerkt aan het leggen van de laatste hand aan “het stellen van orde op zaken”. SIS is opgezet voor verwerking van seabob garnalen. Om te voorkomen dat het bedrijf weer in de problemen komt, zal veel aandacht besteedt worden aan onderhoud en waar nodig zullen zaken worden aangescherpt.

Vermeldenswaard is dat ook door SAIL wordt uitgekeken naar de mogelijkheden om naast de export van seabob garnalen tevens tot de export van vis-en visprodukten over te gaan, een aangelegenheid die nieuw zal zijn voor de onderneming.

Later deze maand wordt een Franse visafnemersdelegatie verwacht waarmee orientatiegesprekken zullen worden gevoerd.