Het Nationaal Archief Suriname vangt cursus Behoud Cultureel Erfgoed aan

1538

14721732_1643107425829863_4555459914862878376_nVandaag is het Nationaal Archief Suriname (NAS) gestart met de cursus Behoud Cultureel Erfgoed, speciaal voor behoudsmedewerkers van archieven, bibliotheken en musea. Het doel van deze cursus is het vergroten van de kennis en deskundigheid op het gebied van conserveringstechnieken, teneinde het Surinaams cultureel erfgoed voor het nageslacht op verantwoorde wijze te behouden.

De groep die vandaag een begin maakte met de cursus bestaat uit medewerkers van onder andere het Numismatisch Museum, het Koto Museum, het Leger Museum, het Nationaal Archief Suriname, C.C.S., Cultuurstudies, VHJI en NSHI, Stichting Joden Savanne en Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname. Deze cursus wordt voor de vierde keer in Suriname georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Archief Nederland en de Nederlandse Ambassade.

14681586_1643107429163196_8283850165389523275_nRisico op verlies cultureel erfgoed
“Ons land heeft, mede gelet op de verscheidenheid aan culturen, een diversiteit aan cultureel erfgoed dat goed geconserveerd moet worden. Vanwege het tropisch klimaat, niet adequate bewaaromstandigheden en het gebrek aan kennis met betrekking tot behoud van dit erfgoed, loopt het kans dat het verloren gaat. Deze cursus biedt de gelegenheid om die technieken aan te leren en in praktijk te brengen in jullie respectieve erfgoedinstellingen”, zei minister Nike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) bij de opening van de cursus. De bewindsman bracht ook onder de aandacht dat het NAS – als onderdeel van deze cursus – een workshop ‘Klimaatbeheersing’ aan het voorbereiden is, welke verzorgd zal worden door het Rijks Cultuur Erfgoed (RCE) en het Nationaal Archief Nederland. Het streven is erop gericht om de workshop in januari 2017 te organiseren.

Professionaliseren archiefkader
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de zorg van het archiefwezen in Suriname. Vanuit deze verantwoordelijkheid ondersteunt Biza de deskundigheidsbevordering onder culturele erfgoedinstellingen. In dit kader heeft het ministerie de professionalisering van archiefkader steeds als prioriteit gesteld, teneinde het archiefwezen naar een hoger niveau te tillen.