Peneux: “Minimaal 1000 “ICT in Education” docenten moeten worden opgeleid”

1593

14906851_1284312654952957_664089390207073186_nOp vijdag 4 november 2016 opende minister Robert Peneux van het Ministerie van Onderwijs, Wetenshap en Cultuur (MinOWC) het nieuwe collegejaar van de opleiding “ICT in Éducation”.

Dit Internationaal program van IIED “International Institute of Education for Development” wordt in samenwerking met het IOL en het Minowc uitgevoerd. Alle professoren die op deze opleiding doceren zijn van gerenomeerde top Universiteiten uit Europa, met name De Vrije Universiteit Brussel, de USA en Latijns Amerika.

Gezien de bijdrage van deze opleiding in de innovatie van ons onderwijs, wilt Peneux nu dat er minimaal 1000 “ICT in Education” docenten worden opgeleid, zodat de onderwijsdoelen worden bereikt. Hij verwacht van Lesley Zark Directeur IIED en directeur Marcia Dankerlui van het Instituut voor de opleiding van leraren (IOL) dat dit gerealiseerd wordt.

Binnenkort zal er volgens de bewindsman voor het basis, VOJ en VOS onderwijs een duidelijk curriculum komen, waarbij ICT een examenvak wordt. Suriname telt momenteel ruim 10.000 docenten en de mogelijkheden om “ICT in het onderwijs” door te voeren, wordt momenteel bekeken. In de leermiddelen aanbesteding zijn er ruim 1000 computers besteld, zodat scholen van een computer kunnen worden voorzien.

De opleiding “ICT in Education” zal een wettelijke basis krijgen met een Internationaal erkend diploma. Het ministerie is volgens Peneux reeds bezig om aan deze bachelor degree opleiding een beloning te koppelen, zoals dat geldt voor alle docenten met een bachelors degree.

Het instituut IIED, zal ook andere internationale opleidingen mogen aanbieden. De toestemmingsbrief daarvoor is volgens de bewindsman al in voorbereiding. “We gaan niet alleen praten over “ICT in Education”, maar ook over professionele management systemen en andere moderne methoden en technologieën, binnen het onderwijs en de schoolorganisatie”, zegt hij.
Lesley Zark, Directeur van het “International Institute of Education for Development (IIED), bevestigde dat er een succesvolle samenwerking is tussen IIED, MinOWC en het IOL. Zij feliciteerde docenten en studenten en was verheugd dat vooral Surinaamse docenten intensief met de Buitenlandse docenten samen werken aan het nog sterker maken van de opleiding.

De opleiding “ICT in Education” verschilt volgens IOL Directeur Dankerlui van alle andere opleidingen die worden verzorgd op het IOL. De colleges van “ICT in Education” worden nl verzorgd door Gepromoveerde Internationale Professoren, wat bij de andere opleidingen zelden voorkomt. Zij is van mening dat de lokale docenten veel kunnen leren van de internationale professoren.