4e Srefidensi Chess Celebration groots geopend

1632

De vierde Srefidensi Chess Celebration werd dinsdag geopend middels een openingszet door minister van Financien op het bord van onze Nationaal kampioen FM Roger Matoewi (2027) tegen de hoogst gerangschikte Cubaan GM Bruzon Batista Lazaro (2618).

De minister gaf bij zijn toespraak aan dat hij als oud-schaker de boodschap meegeeft dat schaken meehelpt aan de ontwikkeling van de jeugd, dat zij leren om strategisch te denken. De direkteur van Sportzaken Mentopawiro gaf als boodschap mee dat door sport verbroedering wordt gebracht en dat mensen van verschillende landen hierdoor verbonden raken.

Door aanwezigheid van de Cubaanse GM Bruzon Batista Lazaro en de vrouwelijke WGM Linares Napoles Oleiny (2273) was de Cubaanse ambassadeur ook aanwezig bij de opening. Beide Cubaanse Grootmeesters participeren in de master klasse van het Srefidensi toernooi. In deze klasse participeren verder nog 3 buitenlanders nl. de Duitser GM Huschenbeth Niclas (2548), de Venezolaan FM Vidal Melendez Ismael (2291) en de Arubaan CM Maduro Sherman (1993). De master klasse welke bestaat uit 10 schakers wordt aangevuld met de top 5 schakers van Suriname die eveneens Suriname dit jaar op de Schaakolympiade in Baku hebben vertegenwoordigd.

Nationaal schaakkampioen FM Roger Matoewi (rating 2027) moest het opnemen tegen de zeer ervaren Women Grandmaster (WGM) Oleiny Linares Napoles (rating 2273) uit Cuba. In een schijnbaar verloren stelling, met 2 pionnen achterstand, wist Matoewi met een meesterlijke torenoffer remise af te dwingen van de WGM. FM Dewperkash Gajadin (rating 2031) wist heel lang het been stijf te houden tegen de Cubaanse GM Bruzon (rating 2618). Gajadin kon in tijdnood niet de juiste voortzetting vinden en de Cubaanse GM wist zijn 1e punt op Surinaamse bodem binnen te halen.

FM Viresh Giasi (rating 1993) moest het opnemen tegen de andere Grootmeester, Niclas Hushenbeth (rating 2548) uit Duitsland. GM Niclas Hushenbeth om zijn schaaktrainingen en analyses op de bekende website chess24. In een Nimzo indische partij werd de partij al heel vroeg gestuurd naar een strategisch positionele stelling. Het was duidelijk dat de GM deze type stellingen veel beter beheerste, en wist ondanks goed tegenspel van Giasi, de wedstrijd in winst om te zetten.

CM Suradj Hanoeman (rating 2046) kreeg de FM Ismael Vidal (rating 2291) van Venezuela tegen zich. In een gesloten partij, waarbij de lopers van beide partijen weing ruimte hadden, werd na 4 uren spelen de partij remise. CM Romario Sanches moest een taaie partij afwerken tegen de doorwinterde CM Maduro uit Curacao, en na meer dan 4 uren spelen moest Maduro zijn koning neerleggen. Gesteld mag worden, dat de Surinaamse spelers de 1e ronde goed gestart zijn met 2 remsise en 1 winst.

Open klasse
In de open klasse van de Srefidensi Chess Celebration hebben zich totaal 52 schakers zich ingeschreven. Er zijn 2 Guyanezen w.o. de dame WCM Varona Thomas Maria (1792) als ook 2 schakers van Aruba w.o. CM Croes Octavio (1855). De toppers uit Suriname in deze klasse zijn onze nationale U20 jeugdschaakkampioen Pierre Chang (1931) en Gerrit Amatdarso (1963) die vorig jaar kampioen werd in deze klasse. Doordat de absolute klasse van de twaalfde Zuid Amerikaanse Schaakkampioenschappen geen voortgang heeft zijn al onze top U20 schakers bij de heren in deze klasse ondergebracht.

Titelverdediger Gerrit Amatdarso had het in zijn openingswedstrijd niet makkelijk tegen de jeugdige Bridjlal Kishan. In een bijna 5 uren durende partij waar vechtschaak werd gedemonstreerd, moest Amatdarso uiteindelijk genoegen nemen met een halve punt. Nationaal Jeugdkampioen en winnaar van de Srefidensi Open Klasse 2014 Pierre Chang wist zijn 1e punt binnen te halen tegen Daniel dos Ramos. SSB voorzitter Frank Lo Kim Lin liet de talentvolle jeugdspeler Shaief Chashaw merken, dat hij nog steeds goed kan schaken, 1-0 voor de schaakbond voorzitter. Ook de Schaker van de eeuw, Wim Veer is van de partij, en zijn jarenlange ervaring bracht ook de doorslag in zijn partij tegen Iswar Ramal.

De uitslagen op de top 5 borden zijn: Gerrit Amatdarso – Bridjlal Kishan ½ – ½, Daniel dos Ramos – Pierre Chang 0 – 1, Cedric Prade – Virgil Kartodikromo 1 – 0, Ramlal ishvar – Wim Veer 0 – 1, Frank Lo Kim Lin – Shaief Chashawa 1 – 0.

XII Zuid Amerikaans U20 Female class
In de U20 Dames klasse van de Zuid Amerikaanse schaakkampioenschappen heeft onze nationale U20 dames Jeugdkampioen WCM Catherine Kaslan (1679) voor de eerste verrassing gezorgd door te winnen van de hoger gerangschikte WFM Sigchos Bosquez Breana (1755) uit Ecuador te winnen.

In de 2e ronde wist de WFM Breana Sigchos Bosquez uit Ecuador zich goed te herstellen en won van Corals Patino Garcia van Venezuela. De Chileense WFM Javiera Gomez, die de hoogste rating heeft in dit toernooi (2040), wist ook haar 2e partij te winnen tegen WCM Anviti Adhin. Surinaams Nationaal dameskampioen WFM Rosangela dos Ramos en Nationaal Dames jeugdkampioen WCM Catherine Kaslan wonnen hun 2e partij tegen respectievelijk Saday Elliot en WCM Victoria Kaslan. WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe wist, na een remise in de 1e ronde, haar 1e winst te boeken tegen Alexandra Kaslan.

Rudie Tjong Tjin Joe


Bron: SME Sport