Onderwijsminister Peneux onder de indruk van Pansa Group

1215

Minister Robert Peneux van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is onder de indruk van de Mobile Technical Vocational Education Centre (Mobile Tvet Center) die Pansa Group of Compagnies NV recentelijk heeft gelanceerd om beroepsgericht onderwijs te stimuleren. Hij wees Mourino Pansa, directeur van de bedrijvengroep, erop om een brief naar hem te richten, om een officieel onderwijsinstituut binnen de bedrijvengroep te bewerkstelligen. De bewindsman maakte dit kenbaar tijdens de certificaat uitreiking van de bedrijvengroep op het complex van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

15203401_1307506842633538_3544475074475738924_nPansa Group of Compagnies NV heeft volgens de bewindsman geschiedenis geschreven door een mobiele auto te ontwerpen die de mogelijkheid biedt tot praktische opleidingen. “Meneer Pansa u heeft getoond dat het mogelijk is om met uw praktische kennis en theoretische bagage een auto zodanig in te richten die de school naar de studenten zal brengen. U heeft geen product uit Brazilië, België of Duitsland genomen om het te adapteren, maar u heeft het zelf ontworpen”, aldus Peneux.

15241802_1307506249300264_2712449480085426784_nHet ministerie is volgens de bewindsman druk bezig om een locatie te zoeken waar het gebouw van de Suriname National Training Authority (SNTA) opgezet kan worden. Het MinOWC onderhandelt ook met de Caribbean Development Bank (CDB) om ook andere opleidingsinstituten die technisch onderwijs verzorgen te verbreden. Als voorbeeld haalde hij aan dat de Polytechnic College Suriname (PTC) momenteel een accreditatieproces ondergaat.

Pansa zegt dat de Mobile Tvet Center ervoor zal zorgen dat studenten on the job getraind zullen worden door ervaren en gekwalificeerde trainers op de werkvloer. Het zal studenten in staat stellen om na hun studie direct inzetbaar te zijn. Met de Mobile TVET Center, zullen op basis van competency based trainingen en assessment worden verzorgd door gecertificeerde trainers op elke gewenste locatie in Suriname. Trainingen die worden verzorgd zijn o.a.: Lassen, machinisten training/metaalbewerking, elektrotechniek, mechatroniek, GAWASA, Auto Montage. De trainingen zijn bedoeld voor mensen die: een carrière switch willen maken, een vak wil leren, zich willen certificeren.

Bron: Min. OWC