Virgil Kartodikromo en WFM Kaithlyn Tjon Tjin Joe kampioenen van Suriname

1010

Virgil kartodikromo en WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe hebben op zondag 11 december bij de nationale rapid schaak kampioenschappen van de Surinaamse Schaakbond gezorgd voor de grote verrassing door beide met 5,5 punt uit 7 wedstrijden te scoren.

Beide schakers domineerden. Door het toepassen van de tiebreak regels werd Virgil Kartodikromo kampioen en WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe semi-kampioen en tevens beste dame. In deze top klasse waren er 18 topschakers. Bij Rapid chess is het speeltempo bepaald op 15 minuten per partij per speler met 10 seconden increment na elke zet.

De favorieten voor aanvang waren ook die met de hoogste rating nl. CM Suradj Hanoeman (2046), FM Viresh Giasi (1993), Willem Veer (1905) en Shatish Lautan (1892). WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe die kwam in ronde 2, ronde 3 en ronde 7 uit tegen respectievelijk FM Viresh Giasi, Shatish Lautan en CM Suradj Hanoeman. Zij bond door goed spel alle 3 toppers aan haar zegekar. In de derde ronde moest ze de jonge Virgil Kartodikromo wel de winst geven. Een remise werd het tegen Shiva Kalka in ronde 5.

Virgil Kartodikromo begon heel goed in de eerste ronde door te winnen van de schaker van de eeuw Willem Veer maar verloor van CM Suradj Hanoeman in de vijfde ronde. In de zevende en laatste ronde had hij met wit FM Viresh Giasi tegenover zich. Winst betekende zeker het kampioenschap en bij verlies mogelijk een derde plaats. In een eindspel dat ogenschijnlijk remise leek maar dat oneindig duurde, omdat Virgil alleen een dame over had en Viresh remise weigerde met een Dame en een pion. Winst voor Viresh betekende een mogelijke top 3 plaats en remise buiten de top 5. Door prachtig en geconcentreerd spel gelukte het de jonge Virgil om veilig zijn koning te spelen en of op de juiste velden schaak te geven met zijn dame. Uiteindelijk door bijna gebruikmaken van de 50 zetten regel werd het remise.

eind rangschikking top klasse: 1. Virgil Kartodikromo 5,5 punt, 2. WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe 5,5 punt, 3. CM Suradj Hanoeman 5 punt, 4. Shiva Kalka 4,5 punt, 5. Shatish Lautan 4,5 punt, 6. FM Viresh Giasi 4,5 punt.

Subtop
In de subtop klasse hebben 22 jonge schakers geparticipeerd die nog geen rating hebben. Het speeltempo en het aantal ronden was gelijk aan de topklasse. De 11-jarige Zair Amatkarijo wist met 6 punten uit 7 partijen kampioen te worden in deze klasse. Hij moest slechts in de eerste ronde een verlies punt afstaan aan Farisa Reumel. Op de tweede plaats eindigden liefst 5 spelers met elk 5 punten.

Na toepassing van de tiebreak regels was de eind rangschikking als volgt: 1. Zair Amatkarijo 6 punt, 2. Maylee Tjong Tjin Joe 5 punt, 3. Aryan Badri 5 punt, 4. Farisa Reumel 5 punt, 5. Rudie Rijsdijk 5 punt, 6. Raul Udit 5 punt.

Opvallend is dat de Maylee Tjong Tjin Joe en Aryan Badri beiden slechts 9 jaar oud zijn en beiden waren U8 kampioenen van Suriname geweest. De voorzitter van de Surinaamse Schaakbond dhr. Frank Lo Kim Lin zei bij de prijsuitreiking byzonder ingenomen te zijn met het prachtig resultaat waarbij het duidelijk is dat de jeugd in opkomst is en dat terdege rekening moet worden gehouden met hun.

De ontwikkeling van de jeugd is grotendeels te danken aan de breedte en diepte ontwikkeling van de Surinaamse Schaakbond met behulp van de Cubaanse trainers. Helaas zijn deze Cubaanse trainers nu afwezig en de Schaakbond stelt alles in het werk om deze trainers terug naar Suriname te halen om te werken aan de verdere schaakontwikkeling van de jeugd.

De jaarafsluiting van de Surinaamse Schaakbond is volgende week zondag op 18 december waarbij het competitie jaar afgesloten wordt met een blitz tournament.

Rudie Tjong Tjin Joe

Bron: SME Sport