Groothandelsprijzen nu binnen handbereik van winkeliers in achterland

857

15541412_1155089797872141_422875128670709246_nHet ministerie van Handel en Industrie heeft de afgelopen week te Snesi Kondre het startsein gegeven voor de bouw van de eerste in een reeks op te zetten groothandelsdepots in het binnenland. Dit tot groot genoegen van de DC Magaretha Malonti en de kapitein en plaatselijke bevolking van het Paramacaans gebied. Het doel is om de groothandelsprijzen zover mogelijk het binnenland in te brengen waarbij de winkeliers de goederen voor de groothandelsprijs kunnen inkopen en binnen de gestelde marges kunnen verkopen. HI wil zo economische ontwikkeling en toegang tot betaalbare basisgoederen niet alleen binnen Paramaribo garanderen maar dit ook uitbreiden naar de verre binnenlanden.

Het ministerie heeft bereikbaarheid van basisgoederen en de beheersbaarheid van prijzen in het achterland aangepakt nadat uit rapportages van de Economische Controle Dienst geconstateerd werd dat de aanlevering van goederen door de groothandel een enorme knelpunt vormt en dat de aankoop van goederen door plaatselijke winkeliers bij een andere detailwinkeliers leidt tot dubbele kosten en dubbele winstmarges op producten in het achterland.

DC Malonti gaf in haar speech aan blij te zijn met dit initiatief en de aanwezigheid van de minister. De burgermoeder zei verder dat het van belang is dat zo’n depot wordt opgezet in Snesi kondre. De winkeliers kunnen zo binnen handbereik de basisgoederen opkopen en wederom verkopen aan de mensen uit de verschillende dorpen. Op die manier worden de producten in de winkels goedkoper.

Minister Burleson gaf aan dat het de bedoeling is dat er in het binnenland nog 3 of 4 groothandels depots worden op gezet op centrale lokaties die zover mogelijk in het zuiden nog via wegtransport voorzien kunnen worden. Verder blijft het ministerie van Handel en Industrie haar beleid voortzetten inzake de beheersing van de kosten van levensonderhoud, het toezicht houden op handels- industriële en dienstverlenende activiteiten, alsmede de vaststelling en beheersing van de controle op prijzen. Gehoopt wordt dat de autorisatie van financiele middelen voor van aanschaf van voertuigen op korte termijn kan plaatsvinden voor de noodzakelijke uitbreiding van het beperkte wagenpark van de ECD.