Strenge sancties HI bij overtreding wettelijke regeling omtrent valuta

1033

In Suriname is het verhandelen van vreemde valuta momenteel alleen mogelijk voor de Centrale Bank, de deviezenbanken en officiele geldwisselkantoren. Dit geldt ook voor degene die in het bezit zijn van een ontheffing, die verleend wordt door de Deviezen Commissie.

Het Ministerie van Handel en Industrie heeft de Surinaamse gemeenschap al op de hoogte gesteld van deze wettelijke regelingen. Goederen, diensten en huurprijzen dienen niet meer in vreemde valuta te worden aangeduid maar in de wettelijke Surinaamse Dollars. Op basis van deze wettelijke regelingen zal de Economische Controle Dienst (ECD) van HI landelijke Controles voeren bij winkels en ondernemingen.

Bij overtredingen kan de gemeenschap ook een melding doen via Coza Applicatie: coza.apptastic.sr van HI. Telefonisch contact opnemen met de afdeling Consumenten Zaken op het nummer 402080 op het toestel 1218, verkort 1940 is ook mogelijk. Via het klachtenloket of persoonlijk langslopen, kan er ook informatie worden doorgeven en anders kan dit ook via consumentenzaken@minhi.gov.sr.

Strenge sacties zoals: onmiddelijke intrekking van vergunningen, opleggen van boetes en sluiting zullen ook worden uitgevoerd door het Ministerie van HI die in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Politie en de Centrale bank van Suriname.