Tekort aan droge noten in Coronie stagneert aanmaak kokosplantjes

847

15894356_1741573119504658_7164558031155238610_nAfgelopen woensdag heeft het Minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe een bezoek gebracht aan de kokos nursery in het district Coronie. De kokos nursery gelegen te Totness is een plek waar met droge noten kokosplantjes worden aangemaakt. Dit bezoek moet gezien worden in het kader van de oproep die de bewindsman deze week deed aan zijn personeel in de westen districten om doormiddel van het beschikbaar stellen van voldoende plantmateriaal de productie landelijk op te voeren.

Volgens Algoe is het gewas kokos in verschillende plannen van de regering opgenomen en worden door de overheid en diverse internationale organisatie middelen vrijgemaakt en stappen gezet om dit te ontwikkelen. Toch wordt bij deze plannen stagnatie ondervonden om de simpele reden dat er een gebrek is aan droge noten in Coronie.

Er is de afgelopen jaren een rush ontstaan op droge noten waarmee kokosolie wordt vervaardigd vanwege en stijging van de prijs van deze olie. Door dit gebrek kan er niet voldoende plantmatriaal worden gemaakt. Het is volgens de minister daarom dat nu ook op andere plekken in ons land droge kokosnoten zullen worden verzameld voor de aanmaak van plantmateriaal omdat volgens de bewindsman de plannen voor het ontwikkelen van de kokos industrie in ons land onverkort doorgaan.