Minister Mike Noersalim benoemt ambassadeurs van Huiselijk Geweld

609

De studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname die in november het vorig jaar hebben meegedaan aan de training Huiselijk Geweld zijn de vorige week door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken benoemd tot ambassadeurs van Huiselijk Geweld. Deze training, die georganiseerd werd door het Institute for Women, Gender and Development Studies (IWGDS) in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, het UNFPA en de PAHO, had als doel om de studenten te trainen hoe een grote bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen, de preventie en bestrijding van huiselijk geweld.
Volgens Renuka Biharie, coördinator van het IWGDS, is deze dag een mijlpaal voor zowel de ambassadeurs, het instituut, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de universiteit.

“Dit is de eerste keer dat de universiteit in deze vorm met het ministerie samenwerkt, waarbij de studenten een bijdrage mogen leveren in een heel groot sociaal maatschappelijk probleem. Jullie zijn straks ambassadors na de benoeming en daar wacht jullie een grote verantwoordelijke taak, welke de minister ook zal voorhouden aan jullie. De minister en zijn staf zijn heel erg genderminded. Dit kunnen we zien aan zijn projekten en activiteiten die hij heeft uitgevoerd in het kader van geweld tegen vrouwen en gender based violence.”

“Als toekomstige ambassadeur is het uw eervolle taak om om alles wat in uw vermogen ligt en alles wat u heeft opgedaan aan kennis te gebruiken om in ieder geval het preventief gedeelte aan te pakken. U bent niet alleen voor het ministerie erg belangrijk, maar voor de gehele samnenleving, want als wij kijken naar de cijfers van huiselijk geweld is het nog hoog. Het is triest en we moeten dit stoppen. Wat u van het ministerie kunt verwachten is een goede samenwerking in de komende periode”, sprak minister Noersalim de jeugdambassadeurs toe.

Verder gaf hij aan dat er in de komende periode werkafspraken zullen worden gemaakt en bijeenkomsten voor evaluatie. Hij vroeg de ambassadeurs om in dit kader onderzoekingen te doen en alvast activiteiten te plannen, waarbij zij zeker de ruggesteun zullen krijgen van het ministerie. Ook gaf hij hen mee dat het ministerie op de eerste plaats een beleidsmatige taak heeft. “ Wij moeten ervoor zorgen dat er wetten komen en de ondersteuning geven aan de ngo’s”, aldus de bewindsman.

“Het is een bevoorrechte positie, die wij krijgen om verandering te kunnen en mogen brengen in de samenleving op het gebied van geweld. Dit probleem is niet te onderschatten en het doet heel veel pijn om te zien wat er allemaal gebeurt. Ons doel om te komen tot een geweldloze samenleving zou het ideale zijn waar naar wij streven en daarom zullen wij als groep ambassadeurs onze volledige bijdrage leveren, overal waar we kunnen. We zullen zichtbaar zijn en het beste halen uit alles wat wij doen”, zei Patricia Pinas, trekker van de ambassadeurs van Huiselijk Geweld.