Zestien Nickeriaanse vrouwen worden in de bloemetjes gezet i.v.m Internationale dag van de Vrouw

1101

Op woensdag 8 maart, bij de viering van de Internationale dag van de Vrouw, zullen zestien Nickeriaanse vrouwen in de bloemetjes worden gezet. Het initiatief komt van het Bureau Genderaangelegenheden Nickerie (BGA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“De zestien geselecteerde vrouwen zijn voorgedragen door bekende personen en organisaties in Nickerie”, vertelt Nandini Dinai van BGA Nickerie. “Bij de selectie hebben we gelet op hun sociaal maatschappelijke staat van dienst. Het gaat allemaal om vrouwen die ouder zijn dan zestig jaar, zich heel goed hebben gekweten van hun taak en een beetje in vergetelheid dreigen te raken.” Als voorbeeld haalt Dinai enkele vrouwen aan die bijvoorbeeld jarenlang bevallingen thuis hebben geleid. “Er waren vroeger geen gespecialiseerde verloskundigen in het ziekenhuis. Zwangere vrouwen gingen ook niet altijd naar de poli of het ziekenhuis voor bevallingen. De bevallingen werden geleid door de zogenaamde ‘granny’s. In de groep is er ook iemand die heel veel heeft gedaan op het gebied van de baithak gana zangstijl en iemand die jarenlang kniplessen en kooklessen heeft verzorgd.”

Op 8 maart krijgen de vrouwen een certificaat van dank. Dit is ondertekend door de minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim. Daarnaast wordt de groep verwend met geschenken. Volgens Dinai houdt het BGA elk jaar activiteiten in verband met de viering van de Internationale Dag van de Vrouw. Dit jaar is gekozen om de groep vrouwen in de schijnwerpers te plaatsen. Over de plannen van volgend jaar wil Dinai nog niets kwijt. “Wij doen elk jaar iets anders om de Internationale Dag van de Vrouw niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.”