Leraren VWO & HAVO getraind in opstellen toetsen

1108

17191536_1430904920293729_4076304836026502326_nIn het licht van de aankomende examenperiode heeft het Centrum voor Nascholing Leerkrachten in Suriname (Cenasu) leraren getraind in het in het opstellen, beoordelen en evalueren van toetsen . Het hoofd van het Bureau Voortgezet Onderwijs, Kartika Doerdjan, zegt dat er veel verzoeken voor training en bijscholing binnenkwamen op de verschillende bureau’s van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

“Uit de verslagen bleek dat de mensen behoefte hadden aan een training, dus hebben wij contact gemaakt met Cenasu,” aldus Doerdjan. Zij is blij met de verzoeken vanuit het veld, omdat dit voor haar betekent dat de leraren beseffen welke zware verantwoordelijkheid zij dragen bij het opstellen van repetities en examens. “Ze tonen hierbij de wil om te werken aan hun eigen professionaliteit. Het veld kan altijd beter aangeven als er ondersteuning nodig is,” zegt Doerdjan desgevraagd.

De training is verzorgd voor Daniela Rosario, directeur van Cenasu. Tijdens de training TOBE welke staat voor Toetsen, Opstellen, Beoordelen en Evalueren, er vooral aandacht besteed aan de opstelling van vragen die worden gesteld bij de repetities en examens. “Hebben de vragen wel betrekking op de belevingswereld van het kind hier? Er kan niet gesproken worden over sneeuw en treinen, wanneer we ze hier niet hebben,” legde Rosario uit.

Na de training kregen de deelnemers een certificaat in ontvangst om toe te voegen aan hun dossier. Ook is het de bedoeling dat de opgedane informatie wordt gedeeld met collega leraren. .