Binnenkort Javaanse documentaire ‘Jaji’ in premiere in TBL Cinemas

1707

Ter gelegenheid van 125 jaar Javaanse Immigratie heeft de filmmaker Jeffrey Salimin middels het project Docu125, de javaanse documentaire: ‘Jaji’ gemaakt. Met deze documentaire hoopt de filmmaker dat mensen vragen gaan stellen over hun cultuur en geschiedenis; welke uitingen en culturele erfenissen nog over zijn en in welke maatschappelijke positie de Javanen terecht gekomen zijn. Deze documentaire die in Nederland al in diverse steden steden was te zien, zal in de komende week van donderdag 16 en zondag 19 maart ook in de TBL Cinemas in Suriname vertoond worden. Na Suriname zal ‘Jaji’ op 13, 17 en 18 april ook in Indonesië afgedraaid worden.

Filmmaker Jeffrey Salimin gaat in deze documentaire op zoek naar wat is overgebleven van het gevoel van lotsverbondenheid dat sterk onder de eerste generatie Javaanse immigranten in Suriname leefde, het zogenaamde ‘Janji’-gevoel. De twee nog leven zijnde immigranten en informanten komen in de documentaire ook aan het woord. De informant, prof. Dr. Steven Samijo uit Gronsveld Nederland, die orthopedisch chirurg van beroep is, verricht al ruim vijf jaren non-profit-operaties in Suriname en is ook mede -organisator geweest van enkele medische congressen in samenwerking met het SPAOGS, het wetenschappelijke vereniging van medische specialisten.

In deze documentaire is dus ook te zien hoe hij twee jeugdvrienden helpt, door hun medische hulpmiddelen te schenken. Bij de eerste voorstelling op 16 maart zal prof. Dr. Steven Samijo uit Nederland ook voor de premiere aanwezig zijn, evenals de andere informanten uit deze documentaire. De presentatie zal door de nieuwslezer van ATV, Afni Gummels Ronosetiko, worden gedaan.